xcounter
#

Що означають дані від розвідки Британії про плани РФ створити 18 армію на Півдні

5596
 Навчання танкістів 22-го армійського корпусу ЧФ РФ, липень 2021 року, фото з відкритих джерел
Навчання танкістів 22-го армійського корпусу ЧФ РФ, липень 2021 року, фото з відкритих джерел

Схоже, що Кремль має намір "понизити" статус Чорноморського флоту як з’єднання, задіяного у війні проти України

Міноборони Великої Британії у своєму розвідувальному звіті за 21 серпня 2023 року зазначила зокрема, що РФ вірогідно створює нове формування військ – 18-ту загальновійськову армію, яка начебто має діяти на тимчасово окупованих територіях Півдня України.

На думку британського оборонного відомства, "ядром" нової 18-ої рашистської армії має стати 22-ий армійський корпус, частини якого мали постійні пункти дислокації в тимчасово окупованому Криму. Також до цього з’єднання мають увійти "мобілізаційні" частини, використання яких в обороні російським окупантам начебто дозволить вивільнити більш досвідченіші кадрові підрозділи для дій проти ЗСУ на інших ділянках фронту.

Читайте також: У РФ бідкаються, що відправили всю аеродромну охорону на фронт й саме тому втратили Ту-22М3
Навчання підрозділів 22-го армійського корпусу ЧФ РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Це повідомлення насправді цікаве тим, що не тільки відображає один із поточних векторів зусиль по мобілізації в РФ. Але й також, що можливо Кремль вирішив в чомусь "понизити" статус Чорноморського флоту РФ, особливо порівняно з іншими флотами ВМФ РФ.

Річ в тім, що згаданий вище 22-ий армійський корпус (АК) взагалі-то належить (або уже належав) до берегових військ ЧФ РФ. Про формування цього АК як частину зусиль по мілітаризації тимчасово окупованого Криму російські окупанти повідомили остаточно вже на початку 2017 року.

Навчання танкістів 22-го армійського корпусу ЧФ РФ, липень 2021 року, фото з відкритих джерел

За даними з відкритих джерел, до початку повномасштабного вторгнення в Україну 22-ий АК берегових військ ЧФ РФ мав у своєму складі 126-ту бригаду берегової оборони, 127-му розвідувальну бригаду, 8-ий артилерійський полк, 1096-ий окремий зенітно-ракетний полк та 4-ий окремий полк військ РХБЗ.

Про можливі зміни в штатній оргструктурі 22-го армійського корпусу вже під час повномасштабної війни РФ проти України даних у відкритому доступі нема. Наразі, за деякими даними, підрозділи 22-го АК займають позиції на лівобережній частині тимчасово окупованої Херсонщини, і мають в своєму розпорядженні зокрема імпровізоване озброєння, як наприклад "ерзац-Солнцепек" на базі МТ-ЛБ.

МТ-ЛБ з корабельним А-22, що ймовірно опинились на озброєнні 22-го АК, червень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Рішення Кремля формувати нову загальновійськову армію на основі "ядра" у формі 22-го армійського корпусу виглядає логічним як мінімум через "географічну" складову – якщо в необхідному районі уже є крупне з’єднання військ, то за рахунок мобілізованих йому можна "наростити м’язи" до рівня загальновійськової армії.

Але з іншої сторони, поки не було прецедентів, коли підрозділи берегових військ виводили із прямого підпорядкування їх флотів. Хоча, наприклад, окрім 22-го АК, у війні проти України використовувались також підрозділи 11-го армійського корпусу берегових військ Балтійського флоту та 14-го корпусу берегових військ Північного флоту ВМФ РФ (який взагалі має статус окремого військового округу).

І тут поки нічого невідомо про можливі плани рашистів вивести і ці армійські корпуси з підпорядкування їх флотів для формування нових загальновійськових армій у відповідних операційних районах.

САУ 2С1 "Гвоздика" із складу 80-тої мотострілецької бригади берегових військ Північного флоту РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Навряд чи тут мова йде про те, що РФ зовсім не має додаткових ресурсів на мобілізацію, тому начебто хоче створити нову армію на основі корпусу берегових військ.

Скоріше тут може бути мова про те, що Кремль хоче "мінімізувати затрати" на продовження мобілізації у тому "тліючому форматі", в якому вона відбувається зараз, з орієнтовним темпом до 20 тисяч "багнетів" на місяць. І заодно – "оптимізувати" сам Чорноморський флот, залишивши йому сегмент ведення операцій на морі та проведення ракетних обстрілів України.

Маневри частин 11-го армійського корпусу Балтфлоту РФ в "Калінінградському анклаві", ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: У РФ бідкаються, що відправили всю аеродромну охорону на фронт й саме тому втратили Ту-22М3