xcounter
#

У Європі озвучили реальну потребу ЗСУ у грошах для Перемоги та строк, а також головну проблему НАТО

У матеріалі використані фото ГШ ЗСУ та NATO
У матеріалі використані фото ГШ ЗСУ та NATO
3594

Навіть за умов збільшення, а не те що утримування поточної допомоги для України, мова йде про роки, при цьому у Європі на власну оборону вкладають лише 15% від загальних оборонних витрат НАТО

Британський генерал у відставці, екс-очільник Об'єднаного командування збройних сил Великої Британії Річард Берронс на форумі у швейцарському Люцерні озвучив більш ніж важливі цифри, які можуть дати орієнтовне розуміння дійсного розміру допомоги, які має отримувати Україна для того, щоб здобути Перемогу.

Звісно Річард Берронс не є вже офіційною особою, але його оцінки варто взяти до уваги. Більше того, у своєму виступі з якими варто ознайомитись повністю, він розповів про головну проблему НАТО та основну небезпеку для Європи, яка потребує швидкої реакції.

Читайте також: Вибухи у Челябінському на тракторному заводі та у Смоленську на авіазводі: що вони виробляють та чи зупинить це їх роботу

Відносно України, то за його словами реальний розмір допомоги для української армії має становити близько 75 млрд євро на рік протягом 2-3 років, що дозволить здобути Перемогу.

Зазначимо, що від союзників за перший рік відбиття повномасштабного вторгнення Україна, за словами генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, отримала 65 млрд військової допомоги (з 150 млрд євро загальної). Щодо військової допомоги у 2023 році, то вона потребує генеральної калькуляції, але навряд мова буде йти про більші цифри. При цьому її продовження хоча б в аналогічному темпі викликає значне занепокоєння, про що сказав Річард Берронс та озвучив єдиний вихід з цієї ситуації.

"Зараз українські солдати сидять у окопах та проведуть там всю зиму без достатньої кількості боєприпасів, озброєння та тренування. У них на "полиці" нічого не залишилось, у нас на "полицях" нічого не залишилось. Ми віддали все що зберігали. Єдиний шлях перемогти - це наша мобілізація промисловості та нашої волі. Й не говорити мені те, що це неможливо, бо ви представники економіки розміром у 15 трильйонів євро на рік", - зазначив Річард Берронс.

ЗСУ зима

Також він додав, що мова не йде про доступність цих ресурсів, а про вибір та компетентність. При цьому це рішення - це "угода сторіччя", бо є можливість перемогти РФ лише витрачаючи кошти, а не "своїх дітей". Останнє уточнення відверто цинічне, але у реальності саме Україна відбивається від Росії та бореться за своє існування.

Й взагалі вся промова екс-голови британського Об'єднаного командування була саме у такому ключі й побудована. Зокрема в ній він зазначив, що якщо такій людині як він (професійному військовому) дати такі засоби, як ракети, кібер та проксі-атаки, боєприпаси у величезній кількості, то для знищення чарівної європейської цивілізації у будь-якій країні ЄС йому необхідно десь два тижні. Після яких зникне електрика, водопостачання, соціальне забезпечення та запаси їжі. І якщо хтось у Європі думає, що це його не торкнеться - "то він глибоко помиляється".

НАТО зима

За його словами питання збройного протистояння вже європейського сегмента НАТО з РФ - це єдиний розвиток подій, якщо Путін залишиться навіть з частиною окупованої території України. А найбільший страх Європи - це ще й прихід Дональда Трампа до влади у США.

"Європейська оборона складає близько 1 трильйона євро на рік. Близько 850 млрд з них - це внесок США. Але тепер увага американців перемикається на Китай. А ще один фактор - вони розуміють, що ми побудували наш добробут, нашу систему охорону здоров'я та освіти, цей чудовий світ завдяки тому, що не витрачали сотні мільярдів євро на нашу оборону. Американські платники податків зобов'язують владу припинити це, бо вони бачать, що відволіклись, що вони у боргах. І якщо при владі опиниться Трамп, то США точно припинять це робити. І хоча НАТО це чудовий оборонний альянс, або Європі прийдеться нести свій тягар, або його можливо буде закрити. Але треба розуміти, що США більше не хочуть "нести" НАТО так, як вони це робили все життя Альянсу", - зазначив Річард Берронс.

Тобто реальний внесок європейського сегменту НАТО у власну оборону складає лише 15% від загальної потреби. Й дуже не дарма ці цифри були озвучені. Бо єдина умова не отримати оборонні витрати у розмірі 1 трильйона євро на рік, або хоча б рівні 500 млрд євро на рік - це якраз 75 млрд євро на рік протягом 2-3 років для України, які дозволять нівелювати загрозу РФ для всієї Європи.

артилерія ЗСУ

З боку Defense Express зазначимо, що його слова певною мірою перекликаються з дослідженням аналітичного центру DGAP в якому оцінили перспективи передвоєнного для Європи часу на відносно короткому треку 6-10 років після того, як активні бойові дії в Україні завершаться за умов "не поразки РФ". Але головна вада дослідження німців якраз у тому, що вони взяли за основу можливість підготовки Кремля до нової війни лише після завершення поточної, а не її утримування у позиційному стані. А це є стратегічною помилкою, яку вже робили у 1939 та 1941 році.

Читайте також: Купити Rafale тепер хоче і Казахстан, після того як виставив на торги МиГ-29 та МиГ-31