xcounter
#

Польща не має боєздатних субмарин: як це впливає на баланс сил в Балтійському морі

716
В складі польських ВМС зараз є лише одна субмарина Orzeł радянського проекту Kilo, і вона зараз не може стріляти торпедами
В складі польських ВМС зараз є лише одна субмарина Orzeł радянського проекту Kilo, і вона зараз не може стріляти торпедами

Зараз для демонстрації сили своїм російським опонентам флот Польщі залучає надводні сили та авіацію

На початку березня цього року підводний флот ВМС Польщі радикально скоротився: вибули субмарини Sęp та Bielik, що були збудовані ще в 1966-1967 роках, в строю залишився лише один підводний корабель - Orzeł, котра належить до радянського проекту 877 Kilo, і котра стала до строю ще в 1985 році.

Підводний човен польських ВМС Bielik під час одного із своїх виходів у море, березень 2020 року

Але, як виявилось, єдина субмарина, котра зараз є в складі польського флоту – і та небоєздатна.

Читайте також: РФ в окупованому Криму повернула в стрій 39-річний фрегат: чи створює це загрозу для України

Польське видання Defence 24 сповістило: командування військово-морської бази в Гдині оголосило тендер на вибір підрядника по ремонту торпедного озброєння підводного корабля Orzeł. Подавати тендерні пропозиції потрібно до 15 квітня 2021 року.

Хоча польський підводний човен Orzeł - небоєдатний, корабель все рівно виконує короткочасні виходи в море. Крайній - відбувся у січні цього року

Переможцю торгів доведеться виконати доволі непересічний об’єм робіт. Наприклад, як випливає із озвучених Defence 24 даних, під час ремонту субмарини Orzeł деформувались труби торпедних апаратів: ширина усіх шести ТА замість "штатної" 533 мм по факту 536 мм, довжина двох труб ТА складає 9475 мм, чотирьох труб ТА – 9125 мм, і в такі торпедні апарати зараз завантажувати торпеди взагалі неможливо.

Система зовнішнього завантаження торпед – вийшла із ладу, система управління вогнем MURENA-E – взагалі непридатна до використання, і ці елементи підводного корабля також потрібно відремонтувати, відповідно умовам тендеру.

Субмарина Orzeł простояла в перманентному ремонті із 2014 по 2018 року, і в цьому проміжку пережила одну крупну пожежу

В який строк буде потрібно виконати роботи, і якою буде ціна підряду – видання не розкриває.

Але з іншої сторони, польські ВМС не мають іншого вибору, аніж проводити ремонт торпедного озброєння своєї єдиної 35-річної субмарини: спроба закупити вживані підводні човни у Швеції провалилась; замість реалізації програми по купівлі нових підводних човнів Orka Міноборони Польщі вирішило спрямувати ресурси на побудову фрегатів за програмою Miecznik.

ВМС Польщі під час манервів біля Калінінграду в червні 2020 року

Тим більш, що Балтійське море може стати новим епіцентром агресивних дій Кремля, відповідно – полякам можуть знадобитись усі способи захисту своїх кордонів на морі.

Як уже розповідав Defence Express, РФ погрожує вивести свої бойові кораблі для захисту акваторії навколо будівництва "Північного потоку-2": як стверджують росіяни, саме польські ВМС створюють загрозу для кремлівського енергетичного проекту. При цьому, за їхніми твердженнями, для патрулювання поблизу місця прокладки Nord Stream-2 польські ВМС використовують надводні кораблі та патрульні літаки М-28В1.

Надводні сили – головний для флоту Польщі чинник стримування агресії Кремля
Читайте також: Велика Британія починає "гібридну війну" проти РФ на морі: в хід йдуть гідрографи та підводні дрони