xcounter
#

РФ в окупованому Криму повернула в стрій 39-річний фрегат: чи створює це загрозу для України

2082
Сторожовий корабель "Ладный" простояв у п’ятирічному ремонті, його набір озброєння залищився без змін
Сторожовий корабель "Ладный" простояв у п’ятирічному ремонті, його набір озброєння залищився без змін

Щоб повернути до строю один із найстаріших кораблів Чорноморського флоту РФ, росіяни були вимушені "канібалізувати" силову установку із списаного БПК "Керчь"

Кремль відзвітувався, що Чорноморський флот РФ в окупованому Криму повертає до свого складу ще одну бойову одиницю.

Після завершення "планових ремонтних робіт" сторожовий корабель "Ладный", що належить до проекту 1135.2, вийшов 7 квітня цього року із окупованого Севастополя на морський полігон бойової підготовки.

Читайте також: Росія терміново подвоює кількість батальйонних тактичних груп на кордоні з Україною: звідки вони йдуть (аналіз)

Зазначається, що під час цього виходу в море екіпаж "Ладного" має виконати комплексну перевірку обладнання та механізмів, випробує головну енергетичну установку корабля на різних режимах роботи й маневрування, і також – проведе тренування по боротьбі за живучість.

Саме сторожовий корабель "Ладный" в 2015 році був фігурантом знаменитого курйозу із невдалим пуском ракети в окупованому Севастополі, коли РФ проводила черговий військово-морський парад

"Ладный" - один із найстаріших кораблів, що входять до складу Чорноморського флоту РФ: цей корабель став до строю ще в 1981 році, відповідно – прослужив уже 39 років.

Із 2016 року "Ладный" простояв у майже п’ятирічному ремонті. Головним елементом робіт була саме заміна силової установки: «Ладный» був оснащений двома газотурбінними агрегатами М7К виробництва українського ДП "Зоря"-"Машпроект", після 2014 року такі агрегати Кремлю ніхто б не продав, тому аналогічну силову установку довелось брати із великого протичовного корабля "Керчь", котрий був виведений із складу Чорноморського флоту РФ.

На даний момент, окупанти уже пригнали свій корабель "Керчь" на утилізацію в захоплений Інкерман

Показово, що ремонтні роботи затягнулись майже на рік більше запланованого строку: попередньо, "Ладный" мав повернутись до строю ЧФ РФ уже в травні 2020 року.

За наявними в російських ЗМІ даними, набір озброєння корабля "Ладный" залишився без змін: дві артустановки АК-726-МР-105 калібром 76 мм, чотири пускові установки протичовного комплексу "Раструб", чотири пускові установки ЗРК "Оса-МА-2" із боєкомплектом 40 ракет, два чотиритрубні 533-мм торпедні апарати.

Нестача кораблів першого рангу примушує Кремль до різного роду нестандартних рішень: наприклад, корабель проекту 1155 "Маршал Шапошников" Тихоокеанського флоту РФ переозброїли крилатими ракетами "Калибр"

Відповідно, такий факт вказує на те, що керівництво Чорноморського флоту РФ планує використовувати "Ладный" і надалі для ведення конвойної служби. І тут є два варіанти, на якому із театрів воєнних дій Кремль планує використати свій 39-річний сторожовий корабель.

Це або Середземноморський регіон: тим більш, що з лютого по травень 2015 року "Ладный" уже виконував патрулювання в Середземному морі в складі угрупування ЧФ РФ біля сирійських берегів.

Чорноморський флот РФ на базі в сирійському Тартусі

Або ж – Кремль використовуватиме корабель "Ладный" в Чорноморському регіоні зокрема для обозначення загрози Україні на причорноморському напрямку.

Тим більш, що був відповідний епізод: у червні 2015 року сили ВМС та Морської охорони України відтіснили "Ладный" від меж територіальних вод нашої держави, російський сторожовик тоді напряму загрожував безпеці цивільного судноплавства в регіоні.

Застосовувати свої бойові кораблі проти НАТО напряму Кремль не наважується, прикриває свої позиції в окупованому Криму береговими протикорабельними комплексами
Читайте також: Кремль погрожує вивести флот на захист "Північного потоку-2": що це означає для України