xcounter
#

Поки немає Eurotank, буде Leclerc: Франція подовжила обслуговування своїх танків ще на 10 років

1082
Французький основний бойовий танк Leclerc
Французький основний бойовий танк Leclerc

Поки в Європі потроху рухаються у напрямку створення танка у рамках програми MGCS, Франція подовжує технічне обслуговування своїх танків ще на 10 років

Компанія Nexter System отримала новий контракт на обслуговування французьких танків Leclerc.

Так, 31 березня 2021 року Міністерство збройних сил Франції оголосило про укладення контракту на технічну підтримку основних бойових танків Leclerc вартістю понад 1 млрд євро строком на 10 років.

Читайте також: Танки Leclerc в Естонії: Франція та Британія перекинули додаткові сили в Балтію
Танк Leclerc
Французькі Leclerc на параді

Зазначається, що укладена угода передбачає управління, постачання запасних частин, документацію, технічний контроль та технічну допомогу.

Цей контракт, фактично, став продовженням попередньої угоди вартістю 900 млн євро, що була укладена у 2009 році та стала однією з перших "вертикальних" угод, коли управління ланцюгом постачань, запасами та відповідальність за підтримку делегується одному постачальнику послуг.

Тож поки учасники програми Main Ground Combat System поволі рухаються до створення так званого "євротанку", Франція продовжуватиме розраховувати на свої основні бойові танки Leclerc.

Leopard 2A7 з баштою від Leclerc
Симбіоз Leopard 2A7 з баштою від Leclerc

Довідково

Програма "основної наземної бойової системи" (Main Ground Combat System, MGCS), у рамках якої планується розробити наступника танків Leopard 2 і Leclerc, є важливим напрямком промислового співробітництва між Німеччиною та Францією (а тепер, ймовірно, ще й Великобританією).

Новий європейський танк повинен стати проривом і бути готовим до взаємодії з безпілотними платформами, використовувати зброю нового покоління тощо.

Читайте також: Вогонь з танкової гармати дроном: цікава ідея, яка так і не пішла у маси (відео)