xcounter
#

Вогонь з танкової гармати дроном: цікава ідея, яка так і не пішла у маси (відео)

Вогонь танка Ariete звичайним снарядом
Вогонь танка Ariete звичайним снарядом
2477

Поєднання дрону та танка, теоретично, вирішує цілий ряд задач

Питання ситуаційної обізнаності для танків, в яких екіпаж має доволі обмежені кути огляду, завжди було "головним болем" розробників та військових. Але з появою сучасних технологій це питання почало потроху вирішуватись.

Наприклад, у 2010 році італійська Oto Melara розробила одноразовий дрон Horus, який мав запускатися з танкової 120-мм гармати. Цікаво, що фото з цих випробувань, під час яких використали танк C1 Ariete, днями опублікував італійський військовий оглядач Чіро Наппі, а ряд західних профільних ЗМІ "підхопили" таку 11-річну "новину".

Читайте також: JAS 39 Gripen для Повітряних Сил України: чи найкращий це варіант

Зазначимо, що БПЛА Horus, вага якого складала 1,3 кг, міг знаходитись у повітрі 30 хвилин, а його запуск здійснювався за допомогою пневматичної системи. Його головною задачею було ведення розвідки для танкових підрозділів.

Проте, на початку 2010-х років БПЛА ще, умовно, робили перші кроки, саме тому така концепція здавалась доволі екзотичною. Але сьогодні вона виглядає більш перспективною та життєздатною.

Ariete
Завдяки БПЛА танrи зможуть вирішити деякі специфічні задачі самостійно

Зокрема, можливість ведення розвідки за допомогою БПЛА все менше потребує участі людини - сучасні алгоритми розпізнавання образів вже дозволяють дронам самостійно виявляти цілі та "наносити їх на мапу". А сучасні автоматизовані системи управління військами - розповсюджувати цю інформацію між всіма бійцям на полі бою.

Щобільше, останній конфлікт за Нагірний Карабах продемонстрував реальні можливості баражуючих боєприпасів. І їх інтеграція до танків може позитивно вплинути на бойову ефективність та дозволити знищувати цілі, які не знаходяться у прямій видимості, наприклад, сховані за рельєфом місцевості.

Horus UAV

Але поки такі варіанти розвитку танкового озброєння залишається у стадії концептів. Проте в Італії не припиняють розвиток Horus і тепер вже Leonardo, який поглинув Oto Melara, пропонує дрон Horus для озброєння БТР та БМП.

Читайте також: Третій Akıncı від Baykar піднявся в небо: оголошені строки отримання цих БПЛА повітряними силами Туреччини (відео)