xcounter
#

Французько-німецький Eurotank: Велика Британія хоче приєднатись для участі у цій програмі

1528
Симбіоз Leopard 2A7 з баштою від Leclerc - можливий прототип майбутнього Eurotank
Симбіоз Leopard 2A7 з баштою від Leclerc - можливий прототип майбутнього Eurotank

Спочатку – як спостерігач, згодом – як повноцінний учасник. Причина: Велика Британія не має власної програми по розробці нового танка, а наявний Challenger II повністю вичерпав резерви для модернізації

Французько-німецька програма MGCS, що має неофіційну назву Eurotank, може отримати третю-країну учасника. Велика Британія хоче приєднатись до цієї програми спочатку на правах спостерігача, згодом – на правах повноцінної участі, пише сайт Popular Mechanics .

Щоправда, наразі невідомо, яка саме оборонна компанія від Великої Британії приєднається до участі в програмі Eurotank: від Німеччині в ній беруть участь концерни Rheinmetall та Krauss-Maffei Wegmann, від Франції - Nexter systems.

Читайте також: Справжній Т-64 "Краб", без помилок РФ: симбіоз "Булата", Т-64 зразка 2017 та Т-84

Нещодавно Велика Британія вийшла із складу ЄС, тому ззовні виглядає дивно, що британці вирішили взяти участь у програмі, котру ведуть країни-учасниці Євросоюзу. По факту, для участі Великої Британії в програмі Eurotank є такі мотиви.

ХБКМ Краб
Армія Великої Британії має лише 227 танків Challenger II. Таким чином, на цьому одному фото ми можемо побачити одразу 5% всього парку танків британської армії

Основний танк армії Великої Британії Challenger II уже вичерпав резерв для подальшої модернізації, зокрема – оновлення прицільного обладнання чи заміна озброєння.

Окрім того, можливості оборонного бюджету цієї країни доволі малі для ведення самостійної розробки танків: слід нагадати, що у серпні 2020 року британське Міноборони виражало плани взагалі відмовитись від утримання танків та іншої бронетехніки на озброєнні національного війська.

Оплот
"Під ніж" могли піти не тільки 227 танків Challenger 2, але й також - близько 400 бойових машин піхоти Warrior

Нагадаємо, весною 2020 року компанії Krauss-Maffei Wegmann, Nexter Systems та Rheinmetall офіційно розпочали роботи першого етапу програми MGCS.

Франція та Німеччина планують у 2021 році виділити 200 мільйонів євро на програму створення танка нового покоління MGCS. Цих грошей має вистачати на старт етапу складання бойової машини-демонстратора.

Остаточно прототип має бути створений до 2028 року. Якщо розробники будуть дотримуватися чіткого графіка, перші постачання очікуються у 2035 році. Загалом вартість програми Eurotank має скласти 1,5 мільярди євро.

ХБКМ
Співпраця між німецьким концерном KMW та французькою Nexter стартувала із такого "демонстратора технологій" під індексом Е-МВТ
Читайте також: Скільки коштів витратять Німеччина та Франція на танк нового покоління у 2021 році