xcounter
#

Поки нема Мі-24, морські авіатори шукають нові ролі для Мі-14 та Мі-8

3334
Пара в складі Мі-14 та Мі-18 пролітає над ланами Херсонщини
Пара в складі Мі-14 та Мі-18 пролітає над ланами Херсонщини

Авіація ВМСУ провела "тактичний" експеримент – "лідер" Мі-14 знаходив надводні цілі за допомогою РЛС та уражав їх бомбами, "ведені" Мі-8 – уражали віднайдені цілі за допомогою некерованих ракет і бомб. І це був лише другий за 2021 рік епізод, коли вертольоти цього типу літали для навчань по ураженню надводних цілей

Під час параду на День Незалежності українці могли бачити проліт ланки одразу чотирьох ударних гелікоптерів Мі-24, що окрім всього іншого означало – проект по виробництву вертолітних лопатей на потужностях "Мотор Січ" просувається успішно, Україна відроджує боєздатність своєї армійської авіації.

"Парадний" проліт ланки вертольотів Мі-24 Збройних Сил України

Однак минуло три тижні, і наші Мі-24 не "світились" в нових епізодах бойової підготовки Збройних Сил України.

Читайте також: Україна може потроїти флот своїх Bayraktar TB2: Залужний розповів про плани щодо закупівлі турецьких БПЛА

І так виходить, що єдиний епізод "непарадних" польотів Мі-24– це антитерористичні навчання, що наприкінці червня 2021 року відбувались в порту "Херсон".

Ударний вертоліт Мі-24 виступає учасником антитерористичних навчань в порту "Херсон", червень 2021 року

На цьому тлі є особливо цікавими експерименти морських авіаторів по застосуванню вертольотів типів Мі-8 та Мі-14 в якості ударних, для ураження надводних цілей.

Прес-служба ВМС України розповіла, що пілоти 10 бригади морської авіації ВМСУ провели навчально-тренувальні польоти з бойовою стрільбою під час льотної зміни, для проведення якої була залучена ланка в два вертольоти Мі-8 та один Мі-14. Тут уже варто відзначити, що Збройні Сили України вперше за цей рік провели польоти ланки "змішаного" складу із Мі-8 та Мі-14.

Вертольоти Мі-8 морської авіації ВМСУ готуються до злету в "польових" умовах

Цікаво, що ці три вертольоти в складі однієї ланки тренувались уражати надводні цілі за допомогою різнорідної зброї: Мі-14 ПЧ виконав бомбометання по надводній цілі, Мі-8 – пуски некерованих ракет та бомбометання по надводним цілям.

У цій ланці "лідером" виступав Мі-14, що виконував радіолокаційний пошук цілей, "веденими" виступали Мі-8.

Гвинтокрил Мі-14ПЧ морської авіації ВМСУ

Сам факт проведення таких навчань можна вважати свідченням, що Збройні Сили України ще шукають оптимальну роль для вертольотів типу Мі-8 та Мі-14 в складі морської авіації.

Тим більш, що авіатори ВМСУ буквально вдруге протягом 2021 року проводили навчання по ураженню надводних цілей за допомогою вертольотів.

Гвинтокрил Мі-8 морської авіації ВМСУ виконує ураження надводної цілі за допомогою некерованих авіаційних ракет

Defense Express розповідав, що у квітні 2021 року ланка Мі-14 проводила навчальне бомбометання по надводним цілям.

І також – що у червні 2021 року вертольоти Мі-8 відпрацювали ураження десантних кораблів, що йшли у другій хвилі десанту.

Вертольоти Мі-8 морської авіації ВМСУ виконують посадку в "польових" умовах після успішно проведених навчань
Читайте також: "Зенітна парасолька" та адаптація під наші ПКР: Неїжпапа розповів, якими будуть корвети Ada для ВМС України