xcounter
#

Початок навчання українських пілотів F-16 відсунувся на вересень, але будуть навчати, як асів, так й молодих льотчиків

6619
F-16 (всі фото US DoD)
F-16 (всі фото US DoD)

Й попри зсув початку навчання остаточно на вересень, для досвідчених українських пілотів виключили початкову підготовку, що може зекономити декілька місяців

У Повітряних силах України оновили строки початку навчання українських пілотів на винищувачах F-16. І тепер мова йде про те, що перша група має відправитись у кінці літа.

"Кінець літа - це та відправна точка, коли почнеться процес відправки першої групи наших пілотів. Навчання, поки що, заплановане в Європі, це і Данія, і, можливо, інші країни, які мають майданчики для навчання наших фахівців", - повідомив речник Командування ПС ЗСУ Юрій Ігнат.

Читайте також: У США мають вирішити одну проблему, щоб масштабувати лазерні системи проти БПЛА
F-16

Нагадаємо, що у середині липня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що початок навчання зсунувся з червня, як мінімум на серпень: "тренування мають розпочатися десь у серпні, можливо на початку вересня".

Але тепер мова, судячи з усього, остаточно йде саме про вересень. Але зрештою доволі широкий строк завершення навчання оголошений раніше - перший квартал 2024 року залишається без змін.

Причинами затримки, як вже повідомлялось раніше, є не політичні, а саме організаційні аспекти. Бо банально є питання пропускної спроможності навчальних центрів, й у графік підготовки пілотів країн-операторів F-16, необхідно було втиснути українських льотчиків. І це доволі глобальна проблема, з якою раніше вже зустрілась Румунія.

F-16

Також Юрій Ігнат додав вкрай важливу інформацію відносно ходу підготовки. Зокрема всі пілоти будуть поділені на групи за досвідом. І українські пілоти, які мають значний наліт та досвід будуть одразу навчатися на F-16. А молоді льотчики спочатку будуть проходити базову підготовку у таких країнах, як Велика Британія.

Додамо, що хоча британські Royal Air Force не мають на озброєнні F-16, вони якраз й можуть провести базову підготовку на реактивних учбово-тренувальних машинах, яка триває декілька місяців перед тим, як курсант сідає за штурвал справжнього винищувача.

Таким чином, можливо, що термін навчання українських досвідчених пілотів все ж таки буде коротшим за загальну базову програму. А це означає можливість отримання перших F-16 значно швидше.

Але також треба враховувати те, що окрім самих пілотів та навіть техніків паралельно має бути вирішена задача зі створення усієї наземної інфраструктури для нових машин.

Читайте також: У OIP Land Systems на складах ще є до 40 систем, які б знадобилися Україні, але кожна коштує 2 млн євро