xcounter
#

Підрив Кримського моста: основні реальні версії та кому насправді вигідно

Краєвид на Кримський міст у вогні зранку 8 жовтня
Краєвид на Кримський міст у вогні зранку 8 жовтня
15524

Міст через Керченську протоку підірвали вкрай вивіреним ударом попри безпрецедентні заходи безпеки

Кримський міст виведено з ладу, строки його відновлення зараз у РФ лише оцінюються, але мова йде про знищення трьох прольотів автомобільної частини у напрямку з Кубані до анексованого Криму та пошкодження залізничної частини у наслідок пожежі, що могло призвести до значного послаблення металевих конструкцій у наслідок високих температур.

У РФ вже почали вибудовувати версії, першою з яких став підрив фури. Припущення зроблено на основі відео з камер спостереження.

Читайте також: Коли Україна отримає іспанські ЗРК, які можуть стати ще одним ефективним аргументом проти іранських Shahed

Але справа в тому, що на відео схоже зафіксоване два вибухи, різниця між якими становить близько 25 секунд. Хоча це може бути детонацією однією з паливних цистерн потягу, який знаходиться, відносно камери вище.

Але провезення заповненою вибухівкою фури через Кримський міст - це окрема і надскладна задача через навіть базові вимоги безпеки. Зокрема ще до вторгнення РФ водіям заборонялось провозити через міст не те що вибухівку, навіть петарди та феєрверки, а також будь-які небезпечні хімічні речовини на кшталт азотної кислоти. Для розуміння навіть бензовози не мали права проїзду по ньоу, а під забороною були навіть муляжі зброї.

Також всі фури мають проходити через інспекційно-оглядовий комплекс - фактично ідентичний прикордонному з аналогічними заходами безпеки і проглядають фури "рентгеном". Аналогічні комплекси, як декларувались були встановлені й на торцях залізничного мосту.

інспеційно-оглядовий комплекс

А після 24 лютого ці заходи були максимально посиленні. Більше того, навіть прес-секратар Путіна Песков заявляв, що: "безпека гарантована тими превентивними та додатковими заходами, які вживаються по лінії наших військових". Серед того, що відомо - фактично створення багатоешелонованої оборони, з розгортанням додаткових зенітних ракетних комплексів, встановленням барж з радіолокаційними відбивачами та залучення спеціальних загонів включно з бойовими плавцями.

Більше того, згодом з'явилось відео, як фуру, що "підозрюють" у вибуху ще й оглянули рашиські силовики.

Таким чином версія з підривом фури, яку вже намагаються просунути у РФ, виглядає так, що всі ці вкрай жорсткі заходи, які були максимально посилені, виявились фікцією. Настільки великою, що навіть Служба безпеки України розмістила наступне повідомлення.

Водночас, з оглядну на наявне відео, а також те що ніяких слідів та повідомлень відносно роботи засобів протиповітряної оборони немає, то можливо виключити й лише гіпотетичну можливість ракетного чи повітряного удару. В Україні офіційно немає засобів для такого удару. А потужність вибуху навряд чи говорить про стандартну бойову частину будь-якої крилатої чи балістичної ракети.

Бо для розуміння, навіть якщо говорити про ATACMS, то його бойова частина - 227 кг, занадто мало щоб завдати такі пошкодження. І це вже не говорячи про справжній "джекпот" з "ударом" по мосту саме в той час, коли по ньому рухався потяг з паливом.

З огляду на це не треба виключати й ще ряд версій. Перша з них, дійсно вкрай примітивна ситуація, яка характерна для РФ: підірвалась фура, яка перевозила боєприпаси. І в тому, що вона була цивільна для рашистів немає нічого дивного, бо вони використовують цивільних підрядників і для таких задач. Наприклад, для перевезення ракет С-300 на непризначеному для цього транспорті.

Можливість випадкової детонації боєприпасів, які якраз везли у напрямку до окупованого Криму, цілком пояснює, як ця фура опинилась на мосту і пройшла всі заходи контролю, бо це був військовий вантаж по лінії міноборони РФ чи "Росгвардії". А причини вибуху самих боєприпасів можуть бути цілком банальними - їх застарілість та вихід за межі експлуатації та неправильні умови перевезення.

Також не варто ігнорувати й "внутрішню" версію. Якщо охорона Кримського мосту була у зоні відповідальності міноборони РФ від військових загроз, то за "терористичну" - відповідала скоріш за все "Росгвардія" та ФСБ.

"Інцидент" такого масштабу дозволяє отримати вкрай важливий публічний привід для переформатування всієї керівної ланки однієї чи одночасно всіх силових структур. І подальша круговерть кадрових рішень, якщо вони звісно будуть мати місце, дозволить оцінити кого саме зробили "крайнім" й хто саме є "вигодоотримувачем". Також це дозволяє ще міцніше "закрутити" гайки тоталітарного режиму та ввести "контртерористичну операцію".

Про те, як знищення Кримського моста вплине на логістику та забезпечення армії РФ - у окремому матеріалі.

Читайте також: Дефіцит озброєння: загроза та тенденція в "оборонці" на десятиріччя, яка стає реальністю
ТЕГИ Війна