xcounter
#

Одна країна в 2023 році могла купити нові Rafale чи F-16, але має тільки старі Kfir

10579
Винищувачі Kfir колумбійських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Винищувачі Kfir колумбійських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Мова про країну, що протягом року отримала три пропозиції на нові винищувачі, але жодною не змогла скористатись

В строю військово-повітряних сил Колумбії фактично лишається справними лише 25% від наявного парку винищувачів Kfir ізраїльського виробництва. Такий низький рівень готовності флоту цих літаків пов’язаний не тільки із технічними причинами, але й також із загостренням відносин між Колумбією та Ізраїлем на тлі бойових дій в Секторі Газа.

Ситуація окремо ускладнюється тим, що колумбійські ВПС не накопичували прозапас запчастини та комплектуючі до Kfir, оскільки сподівались доволі швидко отримати заміну цих винищувачам родом з 1970-х років. Про це йдеться в публікації іспанського порталу Infodefensa.

Читайте також: Бразилія хоче купити 36 колісних САУ на заміну M109, розглядають чотири варіанти
Багатоцільовий винищувач Rafale в лівреї ВПС Колумбії, ілюстративний рендер від видання Infodefensa

Автори публікації деталізують, що по наявності літаків Kfir в строю ВПС Колумбії ситуація формально виглядає так: із 21 літака шість остаточно списані, п’ять або шість – на капітальному ремонті, три-чотири – "на плановому технічному обслуговуванні", фактично придатні до експлуатації лише п’ять або шість одиниць, і лише на ці 5-6 стройових "бортів" колумбійські військові по факту й можуть розраховувати.

Від Defense Express додамо, що тут маємо унікальний приклад, коли країна протягом минулого року отримала три пропозиції від західних країн купити так гостро потрібні нові бойові літаки, але жодною із них не змогла скористатись. Тому й вимушена мати ситуацію, коли із наявного – лише літаки, що скоро остаточно доживуть свій вік.

JAS 39 Gripen, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ця вся історія стартувала ще наприкінці 2022 року, коли Колумбія сама запропонувала Франції купити в неї 16 літаків Rafale із рекордним на той момент цінником по майже 200 мільйонів доларів за літак. Французи тоді навіть були готові продавати літаки за оплату в розстрочку, та адаптувати винищувачі під ракети "повітря-повітря" ізраїльського виробництва.

Запасним варіантом тоді для Колумбії була можливість придбати 16 літаків JAS 39 Gripen у Швеції. Але в підсумку самі колумбійці хіба що показали як не потрібно торгуватись за літаки, якщо хочеться хоча б Gripen або навіть Rafale: через звичку змінювати умови закупівлі в останній момент і Швеція і Франція в підсумку відмовились продавати свої винищувачі.

Зліт винищувача F-16, ілюстративне фото від Lockheed Martin

У травні 2023 року виникла інша історія - США знайшли кому запропонувати 24 літаки F-16 за $4,2 мільярди, із поставкою аж у 2028-2030 роках, і це була саме Колумбія. Однак схоже, що колумбійці й цією пропозицією скористатись не змогли.

Врешті, в грудні минулого року стало відомо, що Іспанія запропонувала Колумбії купити 12 до 16 винищувачів Eurofighter у варіанті Tranche 2. Але і ця історія свого розвитку поки не знайшла.

Eurofighter в лівреї ВПС Колумбії, ілюстративний рендер від видання Infodefensa
Читайте також: Неймовірно, але Румунія чекає на свої 18 Bayraktar TB2, які прийдуть до кінця 2025-го