xcounter
#

Одна із країн НАТО менш ніж за рік буде вимушена "приземлити" свої МіГ-29, не дочекавшись F-16

4569
 МіГ-29 болгарських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
МіГ-29 болгарських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але навряд чи після цього радянські винищувачі одразу "перекочують" в Україну

Менш ніж за рік збройні сили Болгарії не зможуть самостійно захищати власний повітряний простір за допомогою винищувачів МіГ-29, бо з ремонтом таких літаків виникли суттєві проблеми. Про це сьогодні під час свого брифінгу заявив міністр оборони Болгарії Димитар Стоянов, розповідає видання "Крила".

Зокрема Стоянов заявив, що залишковий ресурс болгарських літаків МіГ-29 дозволяє їх використовувати для охорони повітряного простору максимум до середини 2023 року. Вихід для бодай часткового вирішення проблеми – домовитись із Польщею про ремонт шести двигунів для винищувачів, але поки "остаточного рішення нема".

Читайте також: У США заборонили польоти F-35 та F/A-18 через браковані катапульти: під загрозою Eurofighter, Rafale та Gripen
МіГ-29УБ болгарських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як прямо випливає із цих слів, у запасі Міноборони Болгарії – лише "паліативне" рішення, яке може і не допомогти їм зберегти боєздатність своїх МіГ-29. Бо шість двигунів – це достатньо лише для трьох літаків, а на кінець 2021 року Болгарія мала 12 винищувачів МіГ-29 та три МіГ-29УБ.

По-друге, Польща уже встигла "розписатись" у тому, що їй не вдається якісно ремонтувати свої МіГ-29, тому й вирішила закупити південнокорейські FA-50 для якнайшвидшої заміни винищувачів радянського виробництва.

МіГ-29 болгарських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Очевидно, що такими темпами до кінця 2023 року весь флот болгарських МіГ-29 може перетворитись на одне суцільне джерело комплектуючих за методом "технічного канібалізму". Але навряд чи в такому випадку Софія поспішатиме "попрощатись"зі своїми літаками.

Під час свого брифінгу Стоянов прямо вказав – "прогалина" у здатності охороняти свій повітряний простір у Болгарії виникла через те, що США на два роки відклали поставку восьми винищувачів F-16 Block 70 – за контрактом поставка літаків мала би стартувати в 2023 році, по факту почнеться лише в 2025 році. По причині затримок у виробничих ланцюжках, спровокованих коронавірусом в 2020-2021 роках.

Винищувач F-16 в лівреї ВПС Болгарії, ілюстративний рендер з відкритих джерел
Читайте також: Пентагон дав найціннішу підказку, як ЗСУ можуть використовувати AGM-88 HARM