xcounter
#

Не лише надія на допомогу партнерів: оголошений розмір імпорту Міноборони озброєння для ЗСУ

Питання забезпечення радянського озброєння вочевидь здебільшого лежить на України (всі фото: Генштаб ЗСУ)
Питання забезпечення радянського озброєння вочевидь здебільшого лежить на України (всі фото: Генштаб ЗСУ)
2872

Враження від того, що ЗСУ повністю залежать від допомоги партнерів у отриманні озброєння є певною мірою хибним, бо Україна також сама активно закуповує зброю

Україна не лише отримає озброєння за рахунок допомоги партнерів, на цей також витрачаються й власні бюджетні кошти, які дозволяють закривати бодай частину потреб Збройних Сил України самостійно.

Й, як повідомив керівник Агенції оборонних закупівель Міноборони України Володимир Пікузо в інтерв'ю на Апостроф TV, мова йде про доволі значні суми.

Читайте також: У Армії США є САУ ERCA з поки що проблемним стволом, і вона може стати частиною нової стратегії щодо артилерії

І хоча показник за перше півріччя 2023 року не оголошено, стали публічними цифри за 2022 рік. І за цей період мова йде про замовлення озброєння на 247 млрд гривень за 430 контрактами на імпорт озброєння, яке уклало Міноборони України.

І це мова йде про прямі контракти, яке укладає силове відомство на пряму, як орган, який наділений правом імпорту озброєння. Водночас, окрім Міноборони в інтересах ЗСУ озброєння можуть закуповувати й спеціалізовані компанії та агенції за якими досі тримається назва "спецекспортери", хоча враховуючи їх направленість роботи останні 1,5 року вірніше їх буде назвати "спецімпортери".

І деякі з них були виключені зі складу "Укроборонпрому" та передані на час воєнного стану у пряме підпорядкування Міноборони. Мова йде про "Укрспецекспорт" та дві його дочірні компанії - "Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма "Прогрес" і "Спецтехноекспорт".

За словами Володимира Пікузо саме "Укрспецекспорт" у 2023 законтрактував озброєння на замовлення Міноборони не менше ніж саме відомство, а на третьому місці й перебуває новостворена Агенція оборонних закупівель, яка за рік своєї роботи поставила озброєння на 12 млрд грн.

арта зсу

А загалом в Україні право на імпорт озброєння має близько 25 компаній, а також 10 державних замовників, окрім того, всі міністерства та відомства також працюють над імпортом озброєння з огляду на безпекову ситуацію.

Також він розповів й про розподілення "фронту робіт" з огляду на значну кількість учасників процесу. Наприклад, Міноборони України "безпосередньо контрактує ті вироби, які точно і швидко приїдуть. Плюс, великі політичні проекти".

"Тут можна згадати закупівлю польських гаубиць Krab. Це, мабуть, найбільший комерційний проект протягом повномасштабного вторгнення, і він законтрактований напряму Міністерством оборони", - навів приклад очільник Агенції оборонних закупівель Міноборони України.

Водночас "спецімпортери" беруть на себе складніші завдання. Наприклад, коли прямий продаж неможливий, зокрема - зброя була виготовлена у країні, яка точно не буде її постачати Україні.

арта зсу

Й таким чином сказати скільки точно Україна законтрактувала озброєння самостійно, враховуючи кількість замовників, доволі складно. Можливо показник замовлень від Міноборони у 2022 році у вигляді 247 млрд грн цілком можливо помножити на два. Й тоді мова йде про близько 500 млрд грн за минулий рік, тобто про 13,5 млрд доларів.

А це, для розуміння понад 13,5 річних бюджетів Міноборони України на все озброєння за 2021 рік. А до цифр імпорту озброєння ще необхідно додати й витрати на закупівлю нового, ремонт та модернізацію вітчизняного озброєння.

І вже з цими цифрами можливо порівняти допомогу союзників. Зокрема, якщо брати лише допомогу озброєнням від США, то за 2022 рік ця країна оголосила про передачу та замовлення для України озброєння на суму у понад 20 млрд доларів. До цієї цифри необхідно додати допомогу озброєнням від інших країн, її розмір не оголошено, але враховуючи все, можливо, мова йде про ще 10 млрд доларів. Також до цієї допомоги необхідно внести пряму фінансову допомогу, яка складає ще, за різними підрахунками, 27-31 млрд доларів.

Читайте також: Гвардійське у Криму успішно атаковано: що використали та чому це дійсно вкрай "смачна ціль"