xcounter
#

На що поляки роблять ставку у випадку війни і в якому випадку можуть бути "приречені на провал"

12564
Homar-K, автор — kpr. Jarosław Kusz/18 Pułk Artylerii
Homar-K, автор — kpr. Jarosław Kusz/18 Pułk Artylerii

Поляки мають масштабні проєкти закупівель озброєння та військової техніки на десятки мільярди доларів, але все одно є певні нюанси

Польське військо повинно мати можливість завдавати по ворогу скоординовані, високоточні та масовані багатодоменні удари вглиб його території, щоб ефективно зменшити його бойовий потенціал задовго до прямого зіткнення. "Це надасть нам можливість стримувати та ефективно захищатися у загрозливій ситуації", — таку думку висловив очільник оперативного командування збройних сил Польщі генерал-майор Мацєй Кліш у контексті розмови про те, якими ж мають бути збройні сили Польщі у 2035 році.

"Ми не можемо допустити, щоб позиційна війна проходила в умовах, аналогічних українським, тому що в такій ситуації ми можемо бути приречені на провал", — відзначає польський генерал, наголошуючи, що поляки повинні вміти вживати рішучих заходів і також мати високий рівень засобів ураження, зокрема йдеться і про далекобійну зброю, цитує його видання Defence24.pl.

Читайте також: Польща обрала назву для своїх F-35, і також є нове відео з заводу, де виробляють перший польський літак

Він акцентує на важливості скоординовано діяти одразу в декількох напрямках. "Якщо, наприклад, Сили захисту кіберпростору відключать на якийсь час залізницю, транспорт стане легшою мішенню", — відзначає генерал. "Якщо корпус, дивізія та бригада виконають свої завдання та знищать більшу частину угруповання противника вдалині від наших позицій, від наших кордонів, у командира батальйону будуть сприятливі умови для ведення бою", — додає він.

У цьому контексті генерал також відзначає, що зараз дуже важливо розвивати розвідувально-ударні можливості Війська Польського на різних рівнях. Зокрема тут можна згадати, що минулого року польська група компаній WB Group протестувала безпілотники, що входять до складу розвідувально-ударної системи Gladius, а у грудні отримала перші елементи цієї системи.

Яка, крім безпілотників, складається також з вітчизняних систем зв’язку, системи управління вогнем Topaz і комплексу аналізу даних, що створений на базі штучного інтелекту.

Також нагадаємо, що сьогодні поляки мають дійсно значну кількість оборонних проєктів на фактично десятки мільярдів доларів, передусім із Південною Кореєю, які спрямовані на посилення тих чи інших можливостей Війська Польського — йдеться про закупівлю танків, літаків, ракетних систем, САУ і багато іншого.

Читайте також: Польща раптом зацікавилася німецьким "Небесним щитом", хоча має власну Wisla