xcounter
#

Міноборони розповіло деталі поставок пострілів до "Рапір": снаряди мають ресурс на 10 років зберігання

3716
Акцептована вартість закуплених УОФ12, як говорить Міноборони, виявилася на 35 % меншою від альтернативних пропозицій
Акцептована вартість закуплених УОФ12, як говорить Міноборони, виявилася на 35 % меншою від альтернативних пропозицій

Боєприпаси поставлені в належному технічному стан та в тарі, що придатна для використання підрозділами ООС

Міністерство оборони України розповіло про деталі поставок пострілів УОФ12 до протитанкових гармат МТ-12 "Рапіра".

Українське оборонне відомство говорить, що закупило ці постріли за найнижчою ціною та як фактично нові боєприпаси із запасом ресурсу не менш, ніж 10 років зберігання. Зазначається, що постріли пройшли ремонт у 2020-му році з розділенням всіх елементів, із заміною всіх порохів та пороховмісних складових та укомплектовані підривачами 2019-2020 років виготовлення.

Читайте також: Президент ДАХК "Артем" Володимир Зімін: Відновлення галузі спецхімії для боєприпасів в Україні займе близько трьох років
На фото - процес відвантаження гармат МТ-12 "Рапіра" для потреб Збройних сил України

"Постачальником підтверджено визначені гарантійні строки служби, зберігання та технічні характеристики, що відповідають новій продукції І категорії. Боєприпаси поставлені в належному технічному стані та у тарі, придатній до використання у складі сил і засобів Операції об’єднаних сил", - говорять у прес-службі Міноборони.

Там також пояснили механізм, за яким відбувалась закупка пострілів УОФ12: у переговорній процедури брали участь два потенційних учасники, переможця обрали саме за найнижчою ціновою пропозицією.

Артилеристи ЗСУ тренуються в зоні проведення ООС вести вогонь із гармати МТ-12 "Рапіра", серпень 2020 року

Акцептована вартість УОФ12 виявилася на 35 % меншою від альтернативних пропозицій та склала близько 27 тис. гривень за одиницю. Для порівняння: вартість боєприпасів калібру 152 мм складає 29,5 тисяч гривень за одиницю.

За укладеним між Міноборони та спецекспортером держконтрактом продукція поставлялась не з Болгарії, як зазначалось у повідомленнях ЗМІ, а з Чехії. В прес-службі МОУ також говорять, що закупка УОФ12 була передбачена Державним оборонним замовленням.

Процес наведення гармати МТ-12 "Рапіра"

"На цій підставі Департаментом військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України, як вже зазначалося, проведено маркетингові дослідження та переговорні процедури із закупівлі боєприпасів УОФ12, за результатами яких і було укладено держконтракт", - деталізують у відомстві.

Там також наголосили: потреба в закупівлі пострілів УОФ12 до МТ-12 "Рапіра" - цілком обгрунтована та виникла, не в останню чергу, із-за ситуації, що виникла після підривів та пожеж на арсеналах.

І також заявили – "Кампанія з дезінформації щодо справжньої ситуації стосовно закупівлі пострілів УОФ12 та реального стану виконання договірних зобов’язань підприємств та оборонного відомства є наслідком несумлінної конкуренції постачальників та частиною сценаріїв політичної боротьби".

Стрільба з гармати МТ-12 "Рапіра"
Читайте також: ​Ударні дрони Bayraktar TB2 для ЗСУ: стала відома орієнтовна кількість та очікувані строки постачання