xcounter
#

Мало хто знає, але Ізраїль має балістичні ракети середньої дальності, по базі яких ледь не влучив ХАМАС

2808
На фото - ймовірно, одна із ступеней БРСД типу Jericho 2, ілюстративне фото від CSIS
На фото - ймовірно, одна із ступеней БРСД типу Jericho 2, ілюстративне фото від CSIS

Як виглядає головна таємниця ізраїльського ракетного арсеналу, і що при цьому не розкривають навіть американці

Аналіз супутникових знімків показав, що під час нападу на Ізраїль 7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАСу випустили ракету, що впала у небезпечній близькості до бази військової Сдот-Міха в центральній частині країни. Ця база важлива тим, що саме там розміщуються балістичні ракети середньої дальності Jericho 2.

На місці падіння ракети бойовиків ХАМАС виникла значна пожежа, котра навряд чи загрожувала самій базі Сдот-Міха, але Ізраїлю коштувало значних зусиль локалізувати таку загрозу. Про це йдеться в публікації видання The New York Times.

Читайте також: Розкрито дані, через яку проблему у США у жовтні провалили випробування гіперзвукової системи LRHW
Розташування ракетної бази Сдот-Міха та сліди "прильоту" ракети ХАМАС 7 жовтня 2023 року, наводить The New York Times

Автори публікації наголошують, що сам Ізраїль вцілому тримає в таємниці дані по своєму ракетному арсеналу та запасу ядерної зброї. Але при цьому NYT наводить дані, що Ізраїль має в своєму розпорядженні від 25 до 50 пускових установок для запуску ракет Jericho 2, котрі можуть виступати носіями ядерних боєзарядів, відповідно до розсекречених документів Білого Дому.

Зазначається, що це був перший взагалі відомий випадок, коли ізраїльська база Сдот-Міха потрапила під ракетний удар, навіть якщо бойовики ХАМАСу і не знали, куди саме вони цілились. Аналіз супутникових знімків показав, що місце падіння палестинської ракети біля бази ізраїльських БРСД Jericho 2 знаходиться за 15 миль західніше від Єрусалиму та за 25 миль на північний захід від Сектору Гази.

Локалізація місця знаходження ізраїльської ракетної бази Сдот-Міха та падіння ракети ХАМАС 7 жовтня 2023 року, наводить The New York Times

Пожежа від падіння палестинської ракети була настільки значною, що її сліди виявились помітними навіть із космосу. Щоб локалізувати наслідки удару, ізраїльським військовим довелось прокладати польові дороги в лісі, щоб підтягнути пожежні машини, довелось залучати навіть пожежні літаки, а опісля – будувати земляні укріплення, щоб покращити захист бази Сдот-Міха на випадок нової ракетної атаки ХАМАСу.

При цьому автори NYT висловлюють припущення, що ядерні боєзаряди до ізраїльських БРСД Jericho 2 могли зберігатись на інші базі. І водночас – що до цього моменту було лише 5 атак на арсенали ядерної зброї у всіх куточках планети, і що в цьому ракурсі падіння ракети ХАМАСу поблизу бази Jericho 2 є епізодом унікальним.

Локалізація слідів пожежі поблизу ізраїльської ракетної бази Сдот-Міха, наводить The New York Times

Від Defense Express у цій історії поставимо такі акценти. Ракетний арсенал Ізраїлю взагалі є суцільною таємницею: у відкритому доступі є дані лише про орієнтовні характеристики цих ракет, але нема даних по кількості, і в багатьох випадках – щодо зовнішнього вигляду.

Балістичні ракети середньої дальності Jericho 2 тут не є виключенням. У відкритому доступі нема достовірних зображень таких БРСД, є коливання навіть по оцінкам щодо кількості цих ракет в арсеналі Ізраїлю – IISS наводить цифру про начебто лише 24 одиниці Jericho 2.

При цьому, що цікаво, таємницею лишаються і вигляд пускових установок під ізраїльські БРСД, і навіть автори NYT зберегли таку таємницю, при прагненні видати сенсанційний репортаж. Бо справедливості заради, публічні згадки про ядерний арсенал Ізраїлю взагалі з’являються лише раз на кілька років.

Ракетний арсенал Ізраїлю, інфографіка від CSIS
Читайте також: У РФ кажуть, що мають систему "свій-чужий" для їхніх БПЛА, щоб ППО не гатила по власних дронах