xcounter
#

У РФ кажуть, що мають систему "свій-чужий" для їхніх БПЛА, щоб ППО не гатила по власних дронах

3057
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Рашисти впевнено заявляють, що нібито вже готові до серійного виробництва такої системи

Російська корпорація "Ростех" заявляє, що розробила і провела випробування спеціальної апаратури системи розпізнавання "свій-чужий" для безпілотних літальних апаратів, і що вони вже готові до старту серійного виробництва такого продукту.

Йдеться про "малогабаритний пристрій", який можна буде інтегрувати в "широку лінійку бойових дронів" — його вага становить 150 грамів, він потребує для своєї роботи мінімум електроенергії, і тому такою системою окупанти хочуть оснащувати навіть свої "мавіки".

Читайте також: Що за нові ЗРК та дефіцитні зенітні ракети отримала Україна від партнерів без додаткових оголошень
орлан-10
Російський безпілотник "Орлан-10"

Як стверджують свої рашисти (об’єктивність цих даних поки що важко перевірити на практиці), встановлена на дрони система "свій-чужий" дозволить розрахункам протиповітряної оборони, а також гелікоптерам і літакам розпізнавати "дружні" безпілотники на дальності до 100 км і на висоті до 5 км.

Працюватиме це наступним чином — коли РЛС опромінює дрон, то у відповідь надсилається зашифрований сигнал, який дозволяє ідентифікувати приналежність того чи іншого безпілотника до своїх. Система працюватиме зі станціями, що використовують систему розпізнавання "Пароль".

Рашисти визнають, що, мовляв, якщо на початку їхньої так званої "спецоперації" (повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 році) дронів в небі не було ще так багато, і проблему намагалися вирішити банально тим, що просто казали підрозділам ППО, де планують працювати розрахунки дронів.

Але сьогодні, коли в небі літають буквально сотні, якщо не тисячі дронів, такий план не працює і "наша ППО збиває все підряд", як заявляють російській військові експерти. І звичайно, що наявність системи розпізнавання "свій-чужий" має хоча б частково вирішити проблему дружнього вогню, і допоможе зекономити як дрони, так і снаряди.

ЗРГК
ЗРГК "Панцирь-С1"

З боку Defense Express зауважимо, що така ворожа система перебуває поки що на рівні тестувань і заяв, і під великим знаком питання залишається те, а як же вона продемонструє себе на полі бою. Також варто наголосити, що оскільки дрони сьогодні — це фактично розхідний матеріал, то і постачання систем "свій-чужий" до них має бути налагоджене у не менших масштабах, щоб така система дійсно була ефективна комплексно.

Звичайно, що сьогодні як і ворог, так і наші фахівці постійно удосконалюють безпілотники, щоб вони могли якнайкраще виконувати свої завдання на полі бою. Ми дійсно маємо унікальний досвід, коли в небі одночасно знаходяться сотні дронів різних типів, розмірів і які виконують різні місії, а для розуміння масштабів — у 2024 році на дрони для ЗСУ закладено більше, ніж на все озброєння у 2021 році.

Читайте також: Цифри та тези від Міноборони: дрони, ППО, бронетехніка, "Нептун", РЕБ та плани на 2024 рік та інше