xcounter
#

Цифри та тези від Міноборони: дрони, ППО, бронетехніка, "Нептун", РЕБ та плани на 2024 рік та інше

3834
Фото — Командування Сухопутних військ ЗСУ
Фото — Командування Сухопутних військ ЗСУ

Значна частина фінансового ресурсу Міноборони в наступному році буде спрямована на завантаження виробничих потужностей нашого ОПК

Забезпечення українського війська озброєнням, військовою технікою та боєприпасами є ключовим завданням сьогодні і залишатиметься таким і в наступному році — про сьогоднішні реалії щодо цього, а також пріорітети, нарощення виробництва тощо видання АрміяInform поспілкувалося з заступником міністра оборони України генерал-лейтенантом Іваном Гаврилюком. Defense Express подає коротку вижимку цієї розмови, з урахуванням основних тез та цифр, які були озвучені представником оборонного відомства.

Головне завдання, як відзначає Гаврилюк — "своєчасне забезпечення наших військ ракетами, боєприпасами за всією номенклатурою, озброєнням та військовою технікою і засобами радіоелектронної боротьби".

Читайте також: Що за нові ЗРК та дефіцитні зенітні ракети отримала Україна від партнерів без додаткових оголошень

РФ переважає нас за всіма видами ресурсів. "Технологічна перевага над росармією є ключовим чинником до нашої перемоги".

Piranha AVD 360
Система РЕБ Piranha AVD 360, фото — "Піранья-Тех"

ОПК має низку завдань з виробництва різного озброєння, техніки, ракет та боєприпасів, а також масштабування виробництва і максимальної локалізації — будуть залучені як державні, так і приватні підприємства до виробництва ОВТ, зокрема й ті, що виробляють товари подвійного призначення.

Озброєння в Україні проходять такі випробування, які не відбувалися на жодному полігоні. Міноборони ретельно аналізує застосування практично кожного зразка, зокрема і в умовах РЕБ.

ПТРК
Пуск ракети з ПТРК "Стугна"

Триває робота з вибору перспективних зразків ОВТ у співпраці з Генштабом. "У результаті ретельного аналізу застосування ОВТ у бойових діях буде визначено за головними параметрами — ефективність та надійність, основні зразки техніки та озброєння, які в майбутньому становитимуть основу потенціалу ЗСУ".

"Впевнений, чимало зразків ОВТ вітчизняного виробництва після війни займуть свою нішу на світовому ринку зброї. Серед них, як на мене, до прикладу, ракетний комплекс "Нептун", БТР-4Е, ПТРК "Стугна" та багато інших зразків".

ППО. Серед пріоритетів генерал-лейтенант називає засоби ППО. Разом з Мінстратегпромом йде робота щодо посилення ППО, зокрема проходить модернізація таких ЗРК, як "Бук" та С-300.

Фото: Генеральний штаб Збройних Сил України
Фото: Генеральний штаб Збройних Сил України

Безпілотники. Загалом за закупівлю БПЛА у 2024 році планують витратити понад 43 млрд гривень (більш як 1 млрд доларів), водночас весь бюджет на озброєння та техніку у 83,2 млрд грн (понад 2 млрд доларів) з урахуванням 30 млрд грн для Мінцифри на закупівлю БПЛА.

бпла
Розвідувальний безпілотник "ШАРК", фото "Укрспецсистемс"

Безпілотники тактичного рівня є витратним матеріалом, їхні запаси треба поповнювати так само безперервно, як і запаси боєприпасів. "У грудні ЗСУ отримають вже в рази більше безпілотників". Сьогодні ЗСУ експлуатують близько 70 різних модифікацій БПЛА, а також понад 20 типів боєприпасів до них.

РЕБ. Крім нарощення виробництва БПЛА, також варто масштабувати і засоби радіоелектронної боротьби. "Ми все більше стимулюємо активізацію внутрішніх виробництв цієї техніки. Нині для цього докладається максимум зусиль і можливих фінансових ресурсів".

Зокрема нещодавно допущено до експлуатації 6 нових зразків, також Генштаб та ЗСУ завершили тестувати тактичні засоби радіоперешкод FPV-дронам та баражуючим боєприпасам.

Ракетне озброєння та боєприпаси. У 2024 році на ці два пункти буде виділено 175 млрд грн. Створюється нова модифікація ракети "Нептун", ймовірно для ураження наземних цілей. Є завдання в рази збільшити виробництво мінометних мін, розпочати виробництво снарядів.

Крилата ракета
Крилата ракета "Нептун", фото ілюстративне

Бронетехніка. Вітчизняний виробник лише частково задовольняє потреби у бронетехніці. Зараз є завдання максимально завантажити підприємства українського ОПК, планується замовити понад 750 бойових броньованих машин різних типів.

Співпраця з США. Україна і Сполучені Штати проведуть у Вашингтоні конференцію оборонних індустрій, де "відбудуться зустрічі представників найбільших українських виробників ОВТ з американськими колегами. Сподіваємось на укладання угод про створення спільних американсько-українських підприємств для виробництва конче необхідної продукції для обороноздатності нашої держави".

Читайте також: Скільки 155-мм САУ на місяць сьогодні виготовляє Україна: озвучено темпи виробництва 2С22 "Богдана"