xcounter
#

Кремль вдосконалює тактику морських десантів: що це означає для України

1487
Росіяни мають не так багато десантних кораблів, щоб їх напряму підставляти під удар противника
Росіяни мають не так багато десантних кораблів, щоб їх напряму підставляти під удар противника

РФ та Білорусь зараз проводять навчання "Запад-2021", одним із епізодів якого стала висадка десанту на необладнане побережжя в Калінінградському анклаві. Морська піхота ВМФ РФ вдосконалює формат своїх дій, і на це варто звернути увагу Україні, котра готується відбивати атаку агресора на чорноморському напрямку

Прес-служба Міністерства оборони Російської Федерації розповіла, що в рамках навчань "Запад-2021" підрозділи морської піхоти Балтійського та Північного флотів провели навчання по висадці десанту на полігоні в Калінінградській області РФ.

Для проведення маневрів були задіяні чотири великі десантні кораблі та 40 одиниць БТР-80, а висадка десанту відбувалась за наступним сценарієм.

Читайте також: Поки нема Мі-24, морські авіатори шукають нові ролі для Мі-14 та Мі-8
За легендою навчань, системи БМ-21 "Град" були найпотужнішою зброєю в руках сил, що мали завадити висадці морського десанту в Калінінградському анклаві під час навчань "Запад-2021", фото - прес-служба Міноборони РФ

Першим артилерійський удар на подавлення лінії оборони "умовного противника" виконав загін кораблів вогневої підтримки, склад якого – не розкривається.

Наступною в справу вступила авіація Балтійського флоту РФ – багатофункціональні винищувачі Су-30СМ та фронтові бомбардувальники Су-24, що також уражали позиції оборони "умовного противника".

Літаки Су-30СМ морської авіації Балтійського флоту РФ виконують завдання з вогневої підтримки морського десанту під час навчань "Запад-2021", фото - прес-служба Міноборони РФ

Після виконаних ударів з моря та повітря по позиціям умовного противника, до місця майбутньої висадки на швидкохідних катерах прибули групи військових інженерів морської піхоти ВМФ РФ.

Вони виконали "умовне розмінування" підходів до берегу, підготували місце для висадки техніки та позначили це місце сигнальними фальшфеєрами.

Інженерні загони морської піхоти ВМФ РФ висаджуються на побережжя "умовного противника" з катера БК-16 під час навчань "Запад-2021", фото - прес-служба Міноборони РФ

І мабуть найцікавіше – російські військові "не ризикнули" підводити свої великі десантні кораблі напряму до побережжя для висадки десанту, основна маса сил – близько 40 БТР-80 – "наплавом" вийшли з кораблів і так досягли побережжя "умовного противника".

Уже додаткові сили морської піхоти були висаджені безпосередньо на побережжя, із малих десантних кораблів на повітряній подушці "Мордовия" та "Евгений Кочешков".

Висадка морської піхоти ВМФ РФ "наплавом" під час навчань "Запад-2021", фото - прес-служба Міноборони РФ

Хід цієї навчальної висадки морської піхоти РФ варто порівняти з тим, як країна-агресор проводила репетицію висадки десанту на побережжя України під виглядом "міжвидових маневрів військ", котрі відбувались 23 квітня 2021 року на мису Опук в окупованому Криму. Тим більш, що Defense Express проводив свій аналіз цієї "репетиції висадки" росіян на морське побережжя України.

Армія РФ проводить "репетицію висадки" на чорноморське побережжя України в рамках маневрів на мисі Опук, квітень 2021 року, фото ілюстративне

Тоді висадку десанту на побережжя "умовного противника" росіяни виконали в декілька прийомів.

Першими в справу вступив загін складом до 20 саперів, що висадився з трьох гелікоптерів Ка-27ПС та одного Ка-29, і провів "умовне розмінування" майбутнього місця висадки десанту.

Армія РФ проводить "репетицію висадки" на чорноморське побережжя України в рамках маневрів на мисі Опук, квітень 2021 року, фото ілюстративне

Наступними в справу вступили загони десантників, які висаджувались з берега на швидкісних катерах "Раптор", гумових човнах та десантних катерах класу "Серна" Каспійської флотилії. Основні сили десанту висаджувались із семи десантних кораблів, що впритул підійшли до необладнаного побережжя.

Цікаво, що за сценарієм цих маневрів "умовний противник" володів потужними засобами протидії висадки десанту, як то самохідні вогнемети ТОС-1 та протикорабельні комплекси "Бал", і в реальних умовах цих засобів цілком би вистачило, аби успішно зірвати плани ворога по висадці десанту.

Армія РФ проводить "репетицію висадки" на чорноморське побережжя України в рамках маневрів на мисі Опук, квітень 2021 року, фото ілюстративне

Очевидно, за минулі 6 місяців росіяни зробили свої висновки, і зрозуміли – в умовах реального бою висадка морської піхоти ВМФ РФ може обернутись катастрофою.

Тому армія країни-агресора в рамках навчань "Запад-2021" і стала відпрацьовувати таку тактику висадки морського десанту, аби мінімізувати можливі втрати серед своїх морських піхотинців.

Один із малих десантних кораблів Балтійського флоту РФ проводить висадку бронетехніки на побережжя "умовного противника" під час навчань "Запад-2021", фото - прес-служба Міноборони РФ

Очевидно, що Збройним Силам України теж буде потрібно вдосконалювати свою майстерність так, аби різного роду сценарії висадки на чорноморське побережжя нашої країни так і лишались тільки в хворобливій уяві кремлівських "геополітиків".

Самохідні установки ЗУ-23-4 "Шилка" сил "умовного противника" готуються відбивати морський десант ВМФ РФ під час навчань "Запад-2021", фото - прес-служба Міноборони РФ
Читайте також: Гарматне м'ясо нашвидкоруч: чому Росія терміново формує бойовий армійський резервний склад БАРС