xcounter
#

Комісія міноборони Швейцарії рекомендує відмовитись від нейтралітету через ядерний імперіалізм РФ

15220
З 1515 року Швейцарія має забезпечувати свою оборону самосійтно
З 1515 року Швейцарія має забезпечувати свою оборону самосійтно

Швейцарія має нейтральний статус з 1515 року, але звіт спеціальної комісії у Швейцарії містить прямі рекомендації щодо вступу до оборонних союзів та готовності до глобальної оборони в умовах наближення Тертої світової війни

Непохитний швейцарский нейтралітет виявився не настільки беззаперечним, про що свідчить звіт із рекомендаціями від дослідницької комісії з безпеки, яка діє при оборонному відомстві країни.

Він містить цілий ряд рішень, які має здійснити Швейцарія у сфері своєї безпеки та відмовитись від свого нейтрального статусу, який був оголошений ще у 1515 році, й дозволити участь в оборонних союзах.

Читайте також: Хорватія закуповує HIMARS, яким лише трохи не дістає до Белграда

Офіційний 68-сторінковий звіт "Bericht der Studienkommission Sicherheitspolitik" був представлений 29 серпня та доступний на офіційному сайті швейцарського уряду. А його поява звісно пов'язана зі зміною безпекової ситуації у світі, через агресію РФ проти України.

Як прямо зазначено у звіті: "РФ з її ядерний імперіалізмом намагається відновити сферу впливу у Європу і протистояння РФ та НАТО неможливо виключати". Також серед загрозливих факторів вказано Китай, який прокладає собі шлях у Європі через Балкани. А загалом - протистояння між автократичними режимами та демократіями, які страждають від популізму.

Через це Швейцарія ризикує опинитися посеред глобальної, тобто Третьої світової війни, із найбільш загрозливим періодом з 2028 по 2033 рік, до якої ще треба додати ризик гібридної агресії. А через те, що Швейцарія є важливим логістичним та інфраструктурним хабом, вона цілком може бути ціллю, або постраждати від ударів по території суміжних країн. А головне, як вказано у звіті "Швейцарія не повинна бути проламом у системі оборони Європи".

Саме тому рекомендується активізувати оборонну співпрацю з ЄС та НАТО, зокрема у питання захисту від балістичних ракет. З боку Defense Express одразу зазначимо, що вочевидь мова йде про проєкт пан'європейської ППО та ПРО European Sky Shield, верхній рівень якого формується за рахунок ізраїльського Arrow 3.

А інтеграція у цей проєкт означає фактичну участь в оборонному союзі, спільні навчання та загалом спільну систему управління з командним центром, який буде вище за командування швейцарського війська. А тому це про скасування нейтралітету. Водночас витягнути створення власної системи ПРО високого рівня Швейцарія вочевидь не може та навряд це взагалі можливо.

На фоні цього вже йдуть рекомендації щодо скасування заборони реекспорту, що призвело до втрати коштів, розбудови власного ОПК та його щільнішу інтеграцію у колективний західний комплекс. Збільшення витрат на оборону до 1%, повернення обов'язкової загальної військової підготовки, підготовку систем цивільної оборони до глобальної війни тощо.

збройні сили швейцарії

Але варто додати, що це лише рекомендації, які ще мають пройти дуже довгий шлях для того, щоб бути реалізованими. Бо у Швейцарії всі подібні рішення вимагають обов'язкових голосувань, а часом можуть бути винесені і на референдум. Зрештою швейцарці досить не зняли заборону реексопрта свого озброєння до України.

Читайте також: Надихнулись реактивним Shahed-238: росіяни атакували Україну новим дроном з петлями від дверей