xcounter
#

Надихнулись реактивним Shahed-238: росіяни атакували Україну новим дроном з петлями від дверей

Російський реактивний дрон
Російський реактивний дрон
22096

Наразі цей збитий російський реактивний дрон залишається неідентифікованим

Під час однією з останніх російських атак дронами по Україні ворогом був використаний реактивний дрон, який був збитий Силами оборони України.

Фото та дані про нього опублікував "Полковник ГШ", який спеціалізується на цій сфері. У дописі зазначено, що цей БПЛА був збитий вчора, 30 серпня. А як повідомляло Командування Повітряних сил ЗСУ, у ніч на 30 серпня ворог загалом запустив 18 ударних дронів типу Shahed-131/136, з яких було збито 12, а ще 4 впали самостійно. Водночас про збиття реактивного дрона не повідомлялось.

Читайте також: РФ перетворила армійські корпуси "ЛДНР" на загальновійськові армії

Новий поки неідентифікований реактивний дрон зроблений за аеродинамічною схемою літаюче крило, бойова частина у ньому була відсутня. У дописі вказано, що рівень виготовлення дрона відповідає авіамодельному гуртку. Зокрема керуючі поверхні прикріплені дверними петлями, відсутні деякі заклепки, використано армований скотч для фіксації прокладеного по крилу дроту.

З боку ж Defense Express зазначимо, що реактивний двигун схоже китайського виробництва від Swiwin, які вільно продаються на цивільному ринку та призначені для авіамоделей. Без розбірки зразка звісно це лише припущення, але зовнішній вигляд нагадує SW400pro.

Якщо припущення вірне, то мова йде про малогабаритний двигун діаметром 14,6 см, вагою 3 кг та тягою у 400 Н (40,4 кгс). Але назвати такий двигун дешевим складно, бо на цивільному ринку зустрічається його ціна від 6,5 до 12 тисяч доларів без доставки.

Призначення ж цього дрона наразі залишається невідомим, можливо мова йде про чергову хибну ціль, але використання реактивного двигуна для цього є доволі дискусійним вибором. Водночас слід зазначити, що можливо у РФ спробували надихнутися іранським Shahed-238, який у дуже незначній кількості застосований проти України у січні 2024 року.

Читайте також: Saab отримав від армії США 5-річні замовлення на 0,5 млрд доларів на гранатомети AT4