xcounter
#

Saab отримав від армії США 5-річні замовлення на 0,5 млрд доларів на гранатомети AT4

2076
AT4
AT4

Гранатомети AT4 активно використовуються не лише в американській армії, а й постачаються до України, зазвичай у межах допомоги США, а загалом на озброєнні 15 країн

Шведська оборонна компанія Saab повідомила про отримання від армії США загального контракту строком на п'ять років та загальну суму 494 млн доларів на постачання одноразових гранатометів AT4. Ця угода дозволяє Пентагону контрактувати у визначеному періоді відповідні партії озброєння.

Також уточнено, що предметом угоди є AT4CS TW (Confined Space Tandem Warhead), тобто з можливістю стрільби із закритих приміщень та тандемною бойовою частиною. Остання дозволяє певною мірою невілювати динамічний захист бронетехніки.

Читайте також: Як стріляти з гранатомета AT4 інтрукція від бійця ЗСУ (відео)

Відповідно до офіційних характеристик, ефективна дальність AT4CS TW становить лише до 200 метрів, хоча для стандартної версії ATCS HP вона визначена у 300, а для AT4CS ER у цілих 600 метрів, але за рахунок нового і доволі довершеного прицілу.

Водночас бронебійність тандемної версії залишається нерозкритою, але у раніше згаданих стандартній та далекобійній версії вона становить 420 та 460 мм. Тому навряд у AT4CS TW цей параметр буде меншим.

Додамо, що укладання армією США цього конатракту є більш ніж логічним, бо Пентагон закуповує AT4 з 1985 року і за весь це час закупив понад 700 тисяч цих гранатометів (станом на 2023 рік). А загалом AT4 є справжнім бестселером та експлуатується у 15 країнах.

Також цей шведський одноразовий гранатомет отримав схвальні відгуки від українських бійців. А у Силах оборони України він допомагає знищувати ворогів з перших днів відбиття російської агресії.

Читайте також: Чи допомагає термокамуфляж у реальності: відповідь від українського дрона та російських окупантів