xcounter
#

РФ перетворила армійські корпуси "ЛДНР" на загальновійськові армії

2642
РФ перетворила армійські корпуси "ЛДНР" на загальновійськові армії

На місці 1-го та 2-го армійських корпусів так званих "ДНР" та "ЛНР" створені 51-ша та 3-тя загальновійськові армії й це про концентрацію сил, а також про підхід до управління

Армія РФ продовжує активні зміни у власній структурі та укрупнює свої формування створивши ще дві загальновійськові армії - 51-у та 3-ю. Вони були перетворені з 1-го та 2-го армійських корпусів, які були створені окупантами ще у 2014 році на території частково окупованих Донецької та Луганської областей.

Зазначимо, що раніше обидва корпуси "ЛДНР" напряму підпорядковувались та входили до структури 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу РФ. Й таким чином мова йде про завершення процесу з укрупнення російських формувань, що означає, за логікою, нарощування штатної чисельності колишніх корпусів шляхом введення до них додаткових полків, бригад та дивізій.

Читайте також: Saab отримав від армії США 5-річні замовлення на 0,5 млрд доларів на гранатомети AT4

Наразі джерелом інформації про такі зміни виступають російські неофіційні джерела, зокрема "воєнкори", які до того ж подали інформацію заднім числом, пославшись на секретність. А перша згадка про створення замість корпусів армій припадає ще на кінець липня із ремаркою, що процес був завершений не пізніше початку літа.

армія рф

Важливо зазначити, що в українському медіапросторі інформація про плани формування 51-ї загальновійськової армії, з'явились наприкінці червня. При цьому з, як виявилось, невірною інтерпретацією. Зокрема ряд ЗМІ повідомили про "відродження у РФ 51-ї армії часів Другої світової" на основі інформації від ISW, без перевірки першоджерела.

А треба пам'ятати, що ISW є здебільшого лише агрегатором інформації та у цьому випадку відкрито посилався на новину "Укрінформ" про заяву речника ОТУВ "Харків" Юрія Повха в ефірі телемарафону зі згадкою "9-ї мотострілецької бригади 51-ї армії РФ", що діє у напряму Харкова.

Якщо не враховувати декілька публікацій з оцінками того, що ця 51-ша армія є лише фікцією та штучно створеним формуванням на пустому місці, на цьому тема у публічному просторі "заглохла". Але, як виявилось, мова йде про дві загально військових армії і створених не з нуля, а на базі армійських корпусів, які за "ієрархією" стоять на сходинку нижче.

Тобто мова йде про послідовний розвиток, коли з армійського корпусу, який складається, апроксимовано, з декількох бригад та полків, створюється загальновійськова армія, яка вже є найбільшим оперативним з'єднанням та складається з декількох дивізій та бригад. А це значно загрозливіше за сценарій створення загальновійськової армії "на пустому місці", бо зберігається як бойове, так і командне ядро. При цьому власних засобів великої потужності та резервів стає більше.

армія рф

Водночас маємо зазначити, що створення у РФ ще двох загальновійськових армій навряд може бути новиною для Сил оборони України. Але варто додати, що наразі у ЗСУ основним формуванням є бригади, які у деяких випадках об'єднані у корпуси. Водночас, попри розмови, процес укрупнення бригад до дивізій так і не відбувся, а перевага надана формуванню нових бригад.

І хоча може здатися, що особливої різниці не має, але питання доцільності, переваг та недоліків переходу ЗСУ на дивізіонну структуру дійсно дуже вагоме. Зрештою командир бригади наразі відповідає за оборону ділянки фронту у межах 4-20 км, а загальновійськовій армії смуга наступу виділяється у межах 35-50 км. І всі сили та засоби декількох дивізій та бригад цієї армії знаходяться під єдиним командуванням та у єдиній структурі підзвітності та відповідальності.

Читайте також: Чи допомагає термокамуфляж у реальності: відповідь від українського дрона та російських окупантів