xcounter
#

Хорватія закуповує HIMARS, яким лише трохи не дістає до Белграда

1980
M142 HIMARS
M142 HIMARS

Закупівля HIMARS проходять на тлі перманентної напруженості між Хорватією та Сербією

Хорватія отримала від США дозвіл на закупівлю ракетної системи HIMARS, про що повідомила Агенції з оборонної співпраці США (DSCA). Згідно дозволу Загреб може закупити вісім пускових M142 HIMARS із запасом ракет до них у вигляді 48 "пакетами" (pod) GMLRS M30A2 та M31A2.

Таким чином на кожний HIMARS припадає лише по 6 "пакетів" з ракетами з осколово-фугасними унітарними бойовими частинами з дальністю близько 80 км. Гранична максимальна ціна, яка може бути меншою у твердій угоді, оголошена у межах до 390 млн доларів. Тобто по 48,75 млн доларів за пускову разом із ракетами, разом із іншим супутнім обладнанням та послугами.

Читайте також: Надихнулись реактивним Shahed-238: росіяни атакували Україну новим дроном з петлями від дверей

Зазначимо, що у дозволі не фігурує продаж новіших версій GMLRS-ER, які зазвичай входять до дозволів інших країн. Зокрема серед європейських членів НАТО право їх закупити отримала Фінлядндія, Польща, Латвія та Естонія. Також дозвіл на стосується й продажу балсітичних ракет, хоча, наприклад, всі країни Балтії отримали дозвіл на закупівлю ATACMS.

M142 HIMARS

При цьому Хорватія з 2009 року є членом НАТО і уявити, що Загреб не хотів би мати більш "довгу руку" доволі складно. Водночас й 80 км на які б'є GMLRS є доволі суттєвим посиленням можливостей збройних сил Хорватії. Зокрема від кордону до центру столиці Сербії Белграда лише 90 км.

Це уточнення доволі важливе, бо традиційні відносини між Хорватією та Сербією неможливо назвати легкими, дружніми або добросусідськими. І навіть зараз Загреб та Сербія обмінюються доволі гострими заявами, висилають дипломатів та звинувачують у втручанні у внутрішні справи.

А якщо брати останній час, то обмін звинуваченнями відбувся через позицію Сербії щодо вторгнення РФ до України, яку Хорватія закликала узгодити зі спільною політикою ЄС, у бік якого Сербія наче потроху розгортається та навіть закупила французькі винищувачі Rafale на умовах, які важко назвати вигідними.

Читайте також: Saab отримав від армії США 5-річні замовлення на 0,5 млрд доларів на гранатомети AT4