xcounter
#

Яка проблема Т-90М "Прорыв" допомагає смажити ці танки FPV-дронами

7626
Т-90М "Прорив" у прицілі FPV-дрона тактичної групи "Адам", липень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Т-90М "Прорив" у прицілі FPV-дрона тактичної групи "Адам", липень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Тим більш, що самі окупанти намагались вирішити проблему захисту своїх танків і від такого роду загроз

За вчорашній день 25 липня 2023 року у відкритому доступі з’явилось як мінімум два відео з демонстрацією ураження російських аналоговнєтних танків Т-90М "Прорыв" з використанням FPV-дронів-камікадзе. Перше ураження було в активі зведеної тактичної групи "Адам", друге – в активі 3-ої штурмової бригади.

І тут мова про насправді суттєву величину, оскільки за даними Генштабу ЗСУ, за добу того ж 25 липня російські окупанти втратили загалом 3 танки, і на цьому тлі одразу 2 танки Т-90М "Прорыв", знищені нашими безпілотниками – це багато і в кількісному вимірі, не кажучи вже про якісний. Для порівняння – за даними з відкритих джерел, в поточному режимі російський ВПК здатен виготовляти до 10-15 танків Т-90М "Прорыв" за місяць.

Читайте також: Надійний зв’язок, коли РФ глушить своїм РЕБ: доступне та ефективне рішення від проєкту HIMERA
Т-90М "Прорив" у прицілі FPV-дрона 3-ої штурмової бригади, липень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Левова частка в таких здобутках належить саме операторам наших FPV-дронів-камікадзе, оскільки саме від їх майстерності залежить результативність влучання.

Оператор має дуже обмежений час на атаку, водночас йому доводиться буквально руками компенсувати вплив усіх можливих факторів, наприклад вітру, і це все з поправкою на занадто швидкий пінг апаратури та вкрай погану якість зображення.

Але з іншої сторони, тут свою частку також можуть грати і конструктивні недоліки самого Т-90М "Прорыв", які можуть в чомусь полегшувати задачу їх ураження за допомогою FPV-дронів-камікадзе. Російські окупанти явно намагались передбачити варіант, що наші бійці спробують бити по ворожим танкам в кормовій проекції.

Т-90М "Прорив" у прицілі FPV-дрона тактичної групи "Адам", липень 2023 року, зображення з відкритих джерел

На кадрах в одному з відео можемо побачити, наприклад, що на одному з уражених Т-90М "Прорыв" в кормовій проекції на башту та корпус наварені протикумулятивні решітки, але такий "апгрейд від FPV-дрона не врятував.

Водночас, самі рашисти анонсують, що начебто посилили кормовий захист своїх Т-90М, за взірцем Т-72Б3 мобілізаційного "образца 2022 года". Але схоже, що цей варіант розрахований хіба що на те, що оператори наших дронів будуть цілити прямо в корму, замість атакувати під певним кутом (що виглядає насправді як нонсенс).

Новий варіант захисту корми на Т-90М "Прорыв", літо 2023 року, зображення з відкритих джерел

Цілком можливо, що захист в кормовій проекції на рашистських Т-90М "Прорыв" - проблема насправді хронічна, оскільки цей танк створювався ще тоді, коли від загрозу для бронетехніки від дронів-камікадзе або ж БПЛА інших типів передбачити було неможливо від слова взагалі.

Свій вплив також може давати той фактор, що в "мобілізаційних" умовах роботи якість виготовлення захисту на російських танках може бути далекою від необхідного рівня.

Ешелон нових Т-90М "Прорыв" для російських окупантів, січень 2023 року, фото з відкритих джерел

І будемо сподіватись, що це будуть саме ті деталі, які допоможуть нашим бійцям масштабувати рівень успіхів по знищенню FPV-дронами ворожих танків, зокрема аналоговнєтних Т-90М "Прорыв".

Бо саме такий формат протидії ворожій бронетехніці стає особливо актуальним на тлі того, що рашисти на своїх танках воліють стріляти по позиціям ЗСУ з віддалених закритих вогневих позицій, не входячи в зону ураження "класичного" протитанкового озброєння.

Читайте також: "Вагнерівці" вперше притягнули в Білорусь свою реінкарнацію БТР-152, що також брала участь у "поході на Москву"