xcounter
#

Яка новітня система допомагає ЗСУ перестрілювати артилерію рашистів у контрбатарейній боротьбі

9612
Яка новітня система допомагає ЗСУ перестрілювати артилерію рашистів у контрбатарейній боротьбі

Українські військові вже мають на озброєнні американські системи IFATDS, які допоможуть якнайкраще нищити цілі на полі бою

Збройні Сили України вже мають на озброєнні 18 комплектів систем IFATDS (International Field Artillery Tactical Data System), які допомагають українським артилеристам якнайкраще нищити російське озброєння та військову техніку на полі бою, у тому числі вести ефективні контрбатарейні дуелі з російськими артсистемами.

Система управління артилерією IFATDS — це експортна версія новітньої системи Армії США під назвою AFATDS, яку американські військові використовують у контексті своєї доктрини мережецентричної війни, розповідає видання АрміяInform.

Читайте також: ЗСУ вдало підловили російську САУ "Мста-С", на яку завантажували боєприпаси (відео)
HIMARS ЗСУ
Ракетна система HIMARS, фото — Lockheed Martin

Про передачу Україні Сполучених систем IFATDS від США вперше стало відомо у грудні 2022 року, з того часу усі 18 комплексів були поставлені та інтегровані до Збройних Сил України.

Фактично, система IFATDS — це мережа комп’ютерів, завдяки яким відбуваються процеси отримання та обміну інформацією і які об’єднані через спеціальний термінал по захищеному від РЕБ каналу радіозв’язку.

Головне завдання системи IFATDS — допомогти командирам краще орієнтуватися в обстановці на полі бою та швидко приймати рішення на ураження, прибравши у військах так звану "вертикальну ієрархію", коли ураження цілі необхідно затверджувати "зверху вниз", відповідно завдяки чому артилерія буде здатна ефективніше працювати по ворожих цілях.

система артилерійської розвідки MAMBA ARTHUR
Система артилерійської розвідки MAMBA ARTHUR на озброєнні ЗСУ, фото — стоп-кадр з відео Угруповання Об’єднаних сил

За допомогою цієї системи усі оператори — як на полі бою, так і в тилу — об’єднуються в одну мережу, завдяки чому артилерія може якнайшвидше отримувати інформацію з низки різних джерел — від радарів артилерійської розвідки, операторів БПЛА, супутників і до радіоелектронної розвідки, підрозділів як на передовій, так і в тилу.

Ракетна система HIMARS знищує чотири російських САУ "Мста-С", відео ілюстративне

Система IFATDS може бути інтегрована до низки західних артилерійських систем та ракетних комплексів — зокрема до таких САУ, як PzH 2000 чи Caesar або ж ракетних систем M142 Himars чи M270 MLRS. Не виключено, що саме IFATDS є одним з секретів ефективної роботи HIMARS по російських артилерійських системах, особливо протягом останніх місяців.

У виданні також згадують й одну з українських розробок у цьому напрямку — бойову систему управління тактичної ланки "Кропива", яку ЗСУ також використовують на полі бою.

Так, в одному з епізодів саме завдяки системі "Кропива" українським військовим вдалося знищити ворожі БМП-3, які не давали спокою нашим піхотинцям і які важко було знищити прямим наведенням.

Читайте також: Нова "Богдана" на полі бою: у ЗСУ розповіли, чим українська САУ краща за стару версію