xcounter
#

Як бойова система управління "Кропива" рятує в найскладніших ситуаціях: армію РФ не врятували укріплені позиції

45954
Як бойова система управління "Кропива" рятує в найскладніших ситуаціях: армію РФ не врятували укріплені позиції

Військові ЗСУ застосовують усе наявне обладнання, щоб нищити армію РФ

Збройні Сили України за допомогою бойової системи управління "Кропива" знищили ворожі БМП-3, що кошмарили українських піхотинців – історію про "демілітаризацію" ворожої техніки розповідає видання АрміяInform.

Так, росіяни завдяки своїм БМП-3 не давали спокою українським військовим, а знищити машини рашистів прямим наведенням було майже нереально – вони били по українських військових з підготовлених позицій та добре маскувалися, а коли по них лупили наші танки та ПТРК, рашистам на допомогу приходила артилерія.

Читайте також: Сотні дронів-камікадзе, десятки артсистем, 1600 одиниць протитанкової зброї - Великобританія оголосила про передачу озброєння ЗСУ (оновлено)
БМП окупанти війна
Знищена БМП рашистів, фото ілюстративне

Окупантам вдалося знищити декілька танків та іншу бронетехніку наших військових – "вони фактично блокували просування наших частин", тож для командира взводу окремої танкової бригади імені Костянтина Пестушка з позивним "Балу" було головною задачею знищити ворожі БМП. Питанням у тому – як це зробити. І тут на допомогу прийшла ще одна українська розробка – бойова система управління "Кропива".

"Я добре пам’ятаю досвід 2015 року, танкісти тоді вперше використали планшети з програмним забезпеченням „Кропива“ для артилерії від "Армії-SOS". Ця програма ще тоді дозволила одному з наших підрозділів із закритих позицій знищити "блукаючий" міномет, який нам дуже псував життя, ведучи вогонь з різних місць", – розповідає офіцер ЗСУ.

За його словами, переваги роботи з цією системою в тому, що ворог не те що не бачить танки українських військових, але й навіть не чує пострілів, натомість отримує "палкий привіт" – тож коли командир піхотного підрозділу розповів про проблему, "Балу" знав, що робити.

"Балу" зауважує, що найголовніше – за допомогою безпілотника знайти позиції противника, який ховається, використовуючи ландшафт місцевості – в один з днів оператору БПЛА вдалося виявити всі три позиції, з яких російські БМП вели вогонь.

бойова система управління
Бойова система управління тактичної ланки "Кропива"

Отримані з безпілотника дані швидко обробляються, координати цілей передаються танкістам. Перша російська БМП-3 була знищена ледь не з перших пострілів танків ЗСУ, далі – аналогічна робота по інших машинах: "Отримати дані з БПЛА, ввести координати, влучити". Зрештою, як розповіли розвідники, ворожі БМП одна за одною "зникли з ефіру. Назавжди".

Бойова система управління тактичної ланки "Кропива"призначена для автоматизації окремих задач управління на рівні батальйон, рота, взвод та окрема одиниця техніки.

Може використовуватись різними підрозділами Сухопутних військ ЗСУ (артилерія, бронетехніка, піхотні або розвідувальні підрозділи тощо). "Кропива" допомагає об’єднувати засоби розвідки, управління та вогневого ураження різних підрозділів ЗСУ в єдине інформаційне поле. За класифікацію НАТО ця система належить до типу С2 (command and control).

Читайте також: Чим особливі польські танки PT-91 Twardy, які може скоро отримати Україна