xcounter
#

Як вижити на війні: онлайн-курс з військової медицини

Поради та досвід від ветерана спецназу з Нідерландів
Як вижити на війні:  онлайн-курс з військової медицини
2034

Друзі з Нідерландів поділилися з Україною знаннями з надання першої домедичної допомоги. Експерти організації Advanced Forces Group, які працюють за підтримки Міністерства оборони Нідерландів та поліції цієї країни, адаптували для українців актуальні напрямки власного освітнього проекту Save123life. Автори курсів – міжнародна команда інструкторів і консультантів, із досвідом військових конфліктів останніх десятиліть.

Україні надали безкоштовний доступ до онлайн-курсу, що дозволяє будь-кому навчитися діяти в рамках загального протоколу "MARCH". Цю послідовність схем та дій, що зберігає життя пораненого, використовують військовослужбовці всіх країн НАТО.

Докладніше про це для Defense Express розповів Нік Коппердраайєр – засновник та старший інструктор Save123life, колишній військовослужбовець спецназу Міноборони Нідерландів, учасник кількох бойових кампаній.

Читайте також: Рашисти обстріляли Маріуполь з чотирьох військових кораблів
Надання медичної допомоги

"Я бачив, як люди отримували травми під час обстрілів і бомбових ударів, і ніхто не знав, як їм допомогти. Аби цього не сталося в Україні, ми пропонуємо нашим друзям українцям комплексне відео-тренування. Там описано допоміжні схеми і ступені протоколу, яких важливо дотримуватися при пораненні. Курс адаптовано до бойових умов. Я особисто використав отримані знання у реальному житті. Наприклад, у битві за Мосул 2016-го", - каже Нік.

За його словами, українську версію курсу його команда створила за кілька днів за підтримки наших волонтерів. "Тренування розроблено для використання у військових умовах. Курс – безкоштовний для українців, які страждають через агресію РФ. Для старту навчання достатньо зареєструватися на сайті та отримати доступ до контент"», - розповідає офіцер.

У програмі описано всі етапи протоколу "MARCH".

У першому розділі – 10 відеоінструкцій, що пояснюють, як зупинити критичну кровотечу, допомогти у відновленні дихання чи при переохолодженні.

У другому розділі – 16 сюжетів із поясненнями кожного ступеню протоколу. Йдеться про ізраїльський бандаж, алюмінієву рятувальну ковдру, обробку ран і поранень, виведення вперед нижньої щелепи, переведення людини у положення на живіт/бік, залежно від травми.

Для України це актуально, оскільки ми отримуємо чимало медичного спорядження від учасників Альянсу. У третьому розділі йдеться про склад польової аптечки.

Загальна тривалість курсу – три години. Після вивчення допускається перехід до практичних дій.

"Основа навчання – катастрофічні кровотечі, підтримка вільних дихальних шляхів, закриті грудні рани, загроза крововтрати та запобігання гіпотермії. Важливо знати, як використовувати джгут, обробляти рани.

Необхідно враховувати такі, на перший погляд, дрібниці, як перевірка індивідуальної аптечки та завчасне вилучення джгута з упаковки. Останнє збереже дорогоцінний час після поранення", - наголосив інструктор.

Нік Коппердраайєр закликає українців активно вивчати запропонований курс. Оскільки вважає його актуальним не тільки для військового, а й мирного часу. Він чекає на нашу зворотну реакцію, готовий відповідати на запитання, розраховує, що проект стане популярним серед українців і допоможе перемогти агресора.

Системне впровадження протоколу "MARCH" наблизить Україну до ключового стандарту військової медицини, так званої "золотої години» після поранення.

Надана за цей час допомога рятує життя 90% потерпілих. Вже за дві години показник знижується до 10%. Військово-медична служба Ізраїлю перейшла на згаданий стандарт після Війни Судного дня 1973-го, під час якої помирали 35% поранених. У наступній військовій кампанії – "Незламна скеля" - того самого року їхні безповоротні втрати серед поранених скоротилися до 6%.

Стандарт "золотої години" передбачає створення багаторівневої структури. Важливим є кожен етап і нюанс: індивідуальні аптечки, перев'язувальні засоби, медичне спорядження, спосіб евакуації.

Обстріл ворогом пологового будинку у Маріуполі

Однак ключовий чинник збереження життя – знання, що дозволяють надати допомогу у перші хвилини. При більшості бойових поранень за 5-10 хвилин розвивається смертельне ускладнення – шок. При артеріальній кровотечі людина спливає кров'ю за 10-15 хвилин. Цих секунд часто не вистачає для прибуття парамедика до місця події та надання першої допомоги.

Для України виключно важливо навчити таким знанням максимальну кількість своїх громадян.

Андрій Воропаєв, спеціально для Defense Express

Читайте також: Знущання гуманітарним коридором