xcounter
#

Як армія за "швейцарським зразком" справді готова до війни, показала сама Швейцарія, і це аж ніяк не вражає

8393
 Тренування швейцарських військових на танках Pz 87, вони ж Leopard 2, травень 2023 року, фото - REUTERS/Denis Balibouse
Тренування швейцарських військових на танках Pz 87, вони ж Leopard 2, травень 2023 року, фото - REUTERS/Denis Balibouse

Той "незручний момент", коли навіть швейцарці для розгортання своєї територіальної оборони вимушені буквально копіювати досвід ЗСУ

Західні ЗМІ пишуть про те, що Швейцарія почала "одні з найбільших" за останні 30 років навчань LUX 23, для проведення яких буде залучено 4 тисячі кадрових військовослужбовців та резервістів, в складі механізованих підрозділів та частин територіальної оборони, що мають діяти за підтримки вертольотів армійської авіації. Їх проведення було заплановано ще декілька років тому, та начебто не пов’язане із вторгненням Кремля в Україну.

В рамках цих навчань швейцарське військо відпрацьовуватиме відбиття нападу "сепаратистських формувань", яких підтримує "один із вигаданих європейських регіонів".

Читайте також: НАТО у Європі починає цикл навчань з репетиції війни з РФ, які триватимуть до середини червня
Навчання швейцарської армії LUX 23, травень 2023 року, фото - Denis Balibouse

При цьому, що цікаво, швейцарці вперше для себе відпрацюють формат "легких сил", який передбачає "підтримку цивільної влади у її завданнях по обороні, що можна назвати як "місцеве прочитання" концепції добровольчих формувань ТрО, котрі широко використовує Україна у війні проти РФ.

За цікавим збігом, територіально маневри LUX 23 охоплюють чотири із 26 кантонів Швейцарії, котрі або напряму межують із Францією, або прилягають до кордону – Женева, Во, Невшатель та Берн. Хоча у жовтні 2021 року Швейцарія була учасником навчань НАТО під назвою VOLFA на території Франції, під час відпрацьовувався зокрема прорив ППО "умовного противника". Та і зараз армія Швейцарії пояснює цей територіальний нюанс "співпрацею із партнерами" у Франції.

Тренування швейцарських військових на танках Pz 87, вони ж Leopard 2, травень 2023 року, фото - REUTERS/Denis Balibouse

Збройні сили Швейцарії тренуватимуться захищати свої позиції по лінії Невшательського та Женевського озер, прикриватимуть аеропорт в Женеві, нафтопереробний завод Кресьє в кантоні Невшатель, та іншу інфраструктуру.

Тобто виходить, що за умовами навчань сепаратисти за підтримки "вигаданого європейського регіону" діятимуть за цілісним задумом, характерним скоріше для повномасштабної війни, аніж для локального конфлікту.

Але при цьому місцевим жителям кажуть про те, що зараз загальний рівень загрози для країни "низький, але ймовірний". Попереджують про "можливі перебої з рухом" та шум, що супроводжуватимуть переміщення військ в регіоні. Та визнають, шо головне завдання маневрів – відновити навики та спроможності по мобілізаційному розгортанню військ, які були втрачені за останні 30 років.

Навчання швейцарської армії LUX 23, травень 2023 року, фото - Leman Bleu

Нинішні маневри швейцарської армії маневри LUX 23 справедливо називати "одними з найбільших" за останні 30 років, бо у листопаді 2022 року відбувались навчання PILUM 22, для проведення яких залучили 5 тисяч військових, і всі кадрові.

Ці навчання територіально охопили п’ять кантонів в центральній частині Швейцарії - Берн, Золотурн, Аргау, Люцерн та Цюріх, та передбачали сценарій мобілізаційного розгортання в умовах "збройного конфлікту, що точиться в сусідній державі".

Проведення PILUM 22 швейцарська армія планувала 2 роки, для їх проведення були залучені чотири механізовані батальйони, батальйон тилового забезпечення, загін гірської піхоти, загін радіоелектронної боротьби та група спецпризначенців Сил спеціальних операцій.

Колонна техніки швейцарської армії під час навчань PILUM 22 у жовтні 2022 року, фото - Keystone/Ennio Leanza

В обох випадках швейцарське військо відпрацьовувало мобілізаційне розгортання в умовах збройного конфлікту, що напряму загрожує їх державі. Але що показово, для безпосереднього планування цих маневрів знадобилось декілька років, що можна вважати як занадто повільним темпом як для планів мобілізаційного розгортання.

Цифру в 4 тисячі кадрових військових і резервістів чи 5 тисяч лише кадрових "багнетів" можна вважати малою відносно заявленої чисельності збройних сил в 19,55 тисяч військовослужбовців (включно з резервістами) та 123,5 тисяч резервістів з місцевого аналогу територіальної оборони.

І схоже, що така "стрімкість" не вражає та не задовольняє в першу чергу воєнно-політичне керівництво самої Швейцарії, інакше б воно не задавало описані вище сценарії для проведення навчань.

Навчання швейцарської армії, ілюстративне фото від Keystone
Читайте також: Чому Франція вважає, що масова армія їй не треба, і лише 200 танків цілком досить