xcounter
#

F-35A та Eurofighter показали, як злітатимуть з трас, і це очевидна вимога за висновками з війни в Україні

6076
Фото — Royal Air Force
Фото — Royal Air Force

Вміння та наявність можливості використовувати бойову авіацію з трас — це не модна тенденція, а реальність, яку диктує сучасне поле бою із серйозними противниками

Пресслужба Королівських Повітряних сил Великої Британії на своєму офіційному сайті підсумувала результати участі двох винищувачів Eurofighter Typhoon у навчаннях Baana у Фінляндії, у рамках яких ці британські літаки вперше успішно приземлилися та злетіли зі звичайної траси.

Йдеться про ділянку регіональної дороги між містами Карттула і Терво, яка спеціально була спроєктована так, щоб за потреби відігравати роль аварійно злітно-посадкової смуги для літаків.

Читайте також: А чи є в Канади свої F-16, і це інтрига, як вона вчитиме пілотів ЗСУ
Eurofighter Typhoon
Фото: Royal Air Force

"Як тільки ми приземлилися на полосі для дозаправки, перед тим, як знову злетіти, я не міг не озирнутися і подумати: "Я сиджу у літаку на дорозі посеред лісу у Фінляндії". Це було доволі безумно і безперечно вперше", — поділився своїми враженнями від навчань один з пілотів, офіцер, командувач 41-ї випробувально-оціночної ескадрильї.

Як відзначив інший пілот на ім’я Джим, ці навчання стали "великим кроком вперед для можливостей RAF Typhoon", і що такий новий спосіб використання літака значно підвищує живучість перед сучасними загрозами.

Крім Великої Британії, "новачками" у цих навчаннях також були і Повітряні сили Норвегії, які вперше продемонстрували, як винищувач п’ятого покоління F-35A злітає та сідає зі звичайного шосе.

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну у лютому 2022 року нагадало країнам НАТО (і не тільки), що під час війни з противником, який має далекобійне озброєння, сподіватися лише на аеродроми, про розташування яких зазвичай чудово відомо, аж ніяк не варто, і тому життєво необхідно відпрацьовувати місії з розосередження літаків та їхнього "непередбачуваного" використання, щоб обдурити противника.

Так, тут також варто згадати, що доволі специфічні авіаційні навчання Route 604 планує провести оборонне відомство Польщі, яке хоче протестувати F-16 "з дороги посеред лісу", використавши для цього резервний аеродром, створений на звичайному автомобільному шляху.

Читайте також: Замість "примарних" Су-57 — реальні F-16: В’єтнам може стати в чергу на американські винищувачі