xcounter
#

Замість "примарних" Су-57 — реальні F-16: В’єтнам може стати в чергу на американські винищувачі

5975
F-16, фото — U.S. Air Force
F-16, фото — U.S. Air Force

В’єтнам щорічно виділяє на імпорт озброєння близько 2 млрд доларів і очевидно, що США хочуть витіснити інших гравців з цього напрямку

Видання Reuters оприлюднило матеріал, в якому розповідає, що США і В’єтнам сьогодні ведуть перемовини щодо дійсно масштабної майбутньої угоди для цих двох країн — йдеться про ймовірний продаж Ханою багатофункціональних винищувачів F-16.

Така угода може бути укладена на фоні того, що В’єтнам зіштовхується з напруженістю у стосунках з Китаєм у Південно-Китайському морі, і закупівля літаків F-16 може "роздратувати Китай та посунути на другий план РФ", таку інформацію Reuters повідомили два джерела, що знайомі з цією угодою.

Читайте також: США розгорнули зенітну SM-6 на 240 км, яка може бити навіть по кораблям
багатофункціональний винищувач F-16 США В’єтнам
F-16, фото — U.S. Air Force

Відомо про ймовірну угоду наразі таке — що закупівля багатофункціональних винищувачів F-16 була ключовою темою під час офіційних перемовин Вашингтона та Ханоя протягом останнього місяця, але загалом вона знаходиться на дуже ранній стадії і взагалі не факт, що відбудеться.

Основною перепоною може стати ціна ймовірної угоди, бо В’єтнам зараз на імпорт озброєння витрачає близько 2 млрд доларів на рік, а з урахуванням цін на ці літаки (наприклад, минулого року Болгарія докупила F-16 за ціною у 162,5 млн доларів за одиницю за одиницю), то на такі кошти сильно не розженешся. Вживані літаки, звичайно, будуть дешевшими, але також потребують серйозних вкладень.

Хоча, якщо спиратися на інформацію від Reuters, то США цілком готові йти на поступки у цьому плані і розглядають "ймовірність структурування спеціальних умов фінансування, яке могло б допомогти Ханою, що відчуває нестачу коштів, відмовитися від традиційної залежності від дешевшої зброї російського виробництва".

Як відзначається, саме через фінансові причини В’єтнам за останнє десятиліття закупив у США озброєння менш як на 400 млн доларів, водночас близько 80% арсеналу країни — це озброєння з РФ.

Су-30МК2
Су-30МК2, фото ілюстративне

Як приклад, ударна авіаційна компонента країни станом на 2022 рік згідно з даними Military Balance складається з 72 літаків, з яких 35 одиниць — Су-30МК2, 26 одиниць — Су-22 різних модифікацій, шість Су-27СК і ще п’ять Су-27УБК (а також літаки на зберіганні).

Водночас у виданні також відзначають і таке — що попри те, що вторгнення РФ в Україну загалом "ускладнило життя" покупцям російського озброєння через дефіцит запасних частин, але водночас В’єтнам все одно веде активні перемовини з росіянами щодо постачання озброєння, що може викликати санкції США.

Су-57
Російські Су-57, фото ілюстративне

Наприклад, тут можна згадати таке — у березні цього року відзначалося, що, на думку Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), РФ може поставити В’єтнаму такі літаки, як Су-30СМ, Су-35 чи навіть Су-57 та ЗРК С-400.

Читайте також: В'єтнам випробовує власну копію "Нептуна" (відео)