xcounter
#

В'єтнам випробовує власну копію "Нептуна" (відео)

2922
Дослідний зразок пускової установки для берегового протикорабельного комплексу В'єтнаму
Дослідний зразок пускової установки для берегового протикорабельного комплексу В'єтнаму

За деякими даними, для створення власної ПКР VCM-01 В'єтнам придбав в "Мотор Січі" ракетні двигуни МС-400, які також використовуються для "Нептуна"

В мережі з'явилось відео випробувального пуску берегового протикорабельного комплексу VCM-01, над яким працює В'єтнам.

В’єтнамські ресурси, зокрема VietDefense, стверджують, що це могли бути і перші "броскові" (тобто без увімкнення основного двигуна) пуски 2017-2018 років. І з тих часів крилата ракета комплексу VCM-01 значно змінилась.

Читайте також: Індія створила конкурента для "Нептуна": чим має відповісти Україна

Що цікаво, першу презентацію проекту власної протикорабельної крилатої ракети VCM-01 В'єтнам провів лише у 2019 році. Тобто, ймовірно, пізніше, ніж випробування, показані на відео.

VCM-01
Проект дослідного зразка пускової установки для берегового протикорабельного комплексу В'єтнаму VCM-01

В’єтнамська версія комплексу, розробкою якого займається держпідприємство Z176 Головного управління оборонної промисловості міністерства оборони Соціалістичної Республіки В'єтнам, за компонуванням дуже схожа на український комплекс РК-360МЦ "Нептун". Хоча в якості колісної бази використовує шасі КамАЗ 6х6.

ПКР
Крилаті протикорабельні ракети - VCM-01 - В'єтнам (зверху ліворуч), російська Х-35УЕ (зверху праворуч) та українська Р-360 "Нептун" (знизу)

Щодо ракети, то наразі інформація про в'єтнамський протикорабельний комплекс - досить суперечлива.За деякими твердженями, базою для початкового варіанту крилатої ракети VCM-01 виступала російська ПКР Х-35УЕ.

Однак згодом, стало відомо, що в’єтнамці хочуть замінити на ПКР російський малогабаритний двоконтурний турбореактивний двигун ТРДД-50 й закупили для випробувань південнокорейські SSE-750K (використовуються в корейський ПКР SSM-700K Haeseong) та українські МС-400 (якими оснащені Р-360 "Нептун"). На якій стадії зараз знаходиться проект, та наскільки далеко в'єтнамська протикорабельна ракета відійде від "первинного Х-35 - наразі невідомо.

ТРДД ПКР
Турбореактивні двигуни для ПКР: російський ТРДД-50 (зверху), український МС-400 (знизу ліворуч) та південнокорейський SSE-750K (знизу праворуч)
Читайте також: В'єтнам розробив власну САУ на шасі КРАЗ (відео)