xcounter
#

У В’єтнамі зробили свою версію "Нептуна" (відео)

12384
Дослідний зразок пускової установки для берегового протикорабельного комплексу В'єтнаму
Дослідний зразок пускової установки для берегового протикорабельного комплексу В'єтнаму

Наразі новий в'єтнамський береговий протикорабельний комплекс з ПКР VCM-01 розпочав випробування

В’єтнамське підприємство Z176 Головного управління оборонної промисловості міністерства оборони Соціалістичної Республіки В'єтнам створило власну версію рухомого берегового протикорабельного ракетного комплексу.

Ходовий зразок пускової установки, дуже схожої на український РК-360МЦ "Нептун", можна було побачити у фрагменті з недавнього відео офіційного інформаційного каналу військового радіотелевізійного центру В'єтнаму.

Читайте також: В'єтнам розробив власну САУ на шасі КРАЗ (відео)

Нова пускова установка берегового протикорабельного комплексу оснащена чотирма ТПК з протикорабельними крилатими ракетами VCM-01 (на відео показані макети ТПК). В якості шасі використовується КамАЗ 8х8.

ПКР
Дослідний зразок пускової установки для берегового протикорабельного комплексу В'єтнаму

Відомо, що вперше проект власної протикорабельної крилатої ракети VCM-01, яка, схоже, створена на базі радянського проекту Х-35, був представлений у В'єтнамі у 2019 році.

В окремих ЗМІ стверджувалось, що базою для в'єтнамського виробу став експортний варіант ракети Х-35УЕ, яка застосовується в російських корабельних ракетних комплексах "Уран", в берегових установках "Бал" та для озброєння авіації.

ПКР
Крилаті протикорабельні ракети VCM-01 - В'єтнам (зверху ліворуч), російська Х-35УЕ (зверху праворуч) та українська Р-360 "Нептун" (знизу)

Ще раніше (у 2015 році), в'єтнамські військові повідомляли про початок оснащення низки своїх корветів та ракетних катерів російськими крилатими ракетами, котрі планувалося виготовляти за ліцензією.

ПКР
Ракетне озброєння катерів проекту 12418 (шифр "Молнія") ВМС В'єтнаму

Водночас схоже, що в'єтнамська VCM-01 не стане просто копією російської ПКР, складеної з комплектуючих РФ.

Так, відомо, що у 2020 році влада В'єтнаму провела перемовини про постачання південнокорейських турбореактивних двигунів SSE-750K, які використовуються в ПКР SSM-700K Haeseong.

ПКР
Південнокорейська крилата ракета SSM-700K C-Star (Haeseong)

Тоді ж стало відомо, що В’єтнам закупив у "Мотор Січ" кілька двигунів МС-400, які використовуються в український крилатій ракеті Р-360 "Нептун".

Турбореактивні двигуни
Турбореактивні двигуни: український МС-400 (ліворуч) та південнокорейський SSE-750K (праворуч)

Крім цього, у жовтні 2020 року, Надзвичайний й Повноважний Посол В'єтнаму в Україні пан Нгуєн Ань Туан відвідав з офіційним візитом ДК "Укрспецтехноекспорт". При цьому, в'єтнамські видання, коментуючи цю зустріч, повідомили, що акцент на цих україно-в'єтнамських перемовинах було зроблено на "передачі технологій та потенційному спільному виробництві озброєнь із взаємним інтересом".

Також, місцеві військові ЗМІ та профільні видання відзначили велику схожість пускової установки для в'єтнамської ПКР з українською УСПУ-360 для комплексу РК-360МЦ "Нептун".

Читайте також: ​В’єтнам демонтував російські протикорабельні ракети Х-35 з корветів