xcounter
#

Дальність у тисячі кілометрів відкладається: у США хочуть відмовитися від супердалекобійної гармати SLRC

3802
Створена у 1950-ті роки 280-мм гармата М65
Створена у 1950-ті роки 280-мм гармата М65

Кошти, що планували виділити на проєкт далекобійної гармати, Армія США планує спрямувати на інші проєкти

Армія США планує до кінця цього року припинити масштабні науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи зі створення далекобійної гармати для ураження цілей на відстані понад 1600 км.

Так, згідно з бюджетним запитом Армії США на 2022 фінансовий рік, замість фінансування проєкту далекобійної гармати SLRC (Strategic Long-Range Cannon) Армія США подала запит на суму у 72,6 млн доларів на "планування ініціативи з розвитку технологій для створення прототипів суперсистем та технологічних продуктів".

Читайте також: У США майже вдвічі скоротять витрати на 155-мм артилерійські снаряди у 2022 році
Strategic Long-Range Cannon
Ймовірний вигляд гармати проєкту SLRC

Іншими словами, Армія США хоче перекинути кошти, що мали б піти на проєкт далекобійної гармати, на "загальний рахунок", щоб використати їх для інших проєктів.

Ймовірно, що нове фінансування, яке також буде спрямоване на роботи з "боєприпасів/систем боєприпасів для глибоких ударів", може частково бути спрямоване і на проєкти, пов’язані з далекобійною гарматою SLRC.

Однак у цьому випадку 72,6 млн доларів будуть розподілені між низкою проєктів, що все одно означатиме значне скорочення фінансування програми SLRC. Для прикладу: у 2020 році на цю програму було виділено понад 61,8 млн доларів, у 2021 – майже 62,8 млн доларів.

У поясненні до бюджетного запиту зазначається, що Армія США планує завершити НДДКР компонентів у 2021 фінансовому році (до 30 вересня).

Йдеться про випробування ракетного двигуна для далекобійного ракетного снаряда, а також "системну інтеграцію та удосконалені технології для SLRC.

Далекобійна гармата
Здається, що Армія США планує скерувати кошти на більш реалістичні проєкти. Наприклад,

Зазначається, що прототип SLRC мав би бути готовий у 2023 році й вже за результатами його випробувань Армія США приймала б рішення щодо подальшої долі проєкту. Цікаво, що однією з вимог Армії США була вартість одного пострілю такої гармати у діапазоні не більш як 400-500 тисяч доларів.

Однак у березні 2021 року голова об’єднаної групи з високоточних далекобійних вогневих засобів бригадний генерал Джон Раферті повідомив, що програма була призупинена, щоб отримати висновки щодо проєкту з боку Національної академії наук США. Тому плани проведення перших демонстраційних випробувань SLRC у 2023 році були відкладені.

280-мм гармата М65
280-мм гармата М65

Варто зазначити, що в бюджетних документах Армії США не зазначається якихось причин, через які вона вирішила урізати фінансування програми SLRC. Водночас це вже не вперше, коли американські військові досліджують ідею "супергармати" й зіштовхуються з технічними та логістичними проблемами реалізації проєкту.

Читайте також: Як стріляти швидше: у гру "посилити артилерію США" вступає п’ятірка з малого бізнесу