xcounter
#

Як стріляти швидше: у гру "посилити артилерію США" вступає п’ятірка з малого бізнесу

3597
Стріляти треба не тільки якомога далі, а й якомога швидше
Стріляти треба не тільки якомога далі, а й якомога швидше

У США дійшли до цілком логічного і правильного висновку про те, що артилерія має стріляти не тільки на великі відстані, а й якомога швидше – й обрали для цієї програми п’ять компаній так званого "малого бізнесу", які вже продемонстрували свої успіхи в різних галузях – від робототехніки до адитивного виробництва

Американська армія обрала п’ять новаторів з малого бізнесу для створення прототипів технологій, призначених для збільшення швидкострільності самохідних гаубиць та майбутніх систем. Про це виданню Defense News розповів генерал Джон Рафферті, відповідальний за модернізацію систем дальнього високоточного вогню.

Роботи проводитимуться у рамках проєкту SPARTN Fire Faster – це один з трьох напрямків зусиль зі збільшення швидкострільності та удосконалення процесу заряджання артилерійської зброї.

Читайте також: В РФ заговорили про повну автоматизацію застарілої артилерії: розрахунок буде лише подавати снаряди
САУ США
У США працюють над низкою програм з удосконалення можливостей своєї артилерії

Для участі у програмі було обрано п’ять підприємств, що представляють малий бізнес – це ARM Automation, Carnegie Mellon Robotics (CR) Tactical, Dynovas; HA Eckhart і RE2 Robotics.

І хоча армія США не розкриває конкретну технологію, над якою будуть працювати компанії, можна звернути увагу на те, чим займається кожна з них.

Так, діяльність ARM Automation з 1993 року була зосереджена на автоматизованих виробничих рішеннях для різних галузей промисловості.

Гаубиця
Деякі амбітні програми у США спрямовані на те, щоб артилерія могла стріляти на тисячі кілометрів...

CR Tactical орієнтована на роботизовані датчики та системи, які використовуються в різних системах – як оборонної промисловості, так і сільського господарства тощо.

Dynovas працює як в аерокосмічній, так і в оборонній сферах, розробляючи механічні системи й системи управління боєприпасами понад 30 років.

Компанія HA Eckhart має досвід роботи у галузі робототехніки й автоматизації, а також у галузі 3D-друку та адитивного виробництва.

JAS39 Gripen
Адитивне виробництво для "оборонки" вже не новинка. Наприклад, Saab експериментує із 3D-деталями до JAS39 Gripen

Зрештою, RE2 Robotics допомагає компаніям підвищувати безпеку та ефективність праці за допомогою інтелектуальної мобільної робототехніки.

За словами Рафферті, на цьому етапі програми у компаній буде 24 місяці для подальшої розробки концепцій та детальних проєктів (однак деякі можуть закінчити роботу вже через 18 місяців – усе залежить від проєкту). Також компанії могли отримати контракти чи відповідні фонди на суму до 2,5 млн доларів.

Далекобійна артилерія
Армія США активно працює над тим, аби у Росії вже у найближчому майбутньому не було жодних переваг на полі бою

Після 24 місяців Армія США оцінить ефективність прототипу, щоб визначити, якими будуть подальші кроки програми.

Хоча конкретні причини, за якими обрали ту чи іншу компанію, не називають, однак стверджується, що низка критеріїв для прийняття рішення була розглянута на основі процесу, що виключає упереджене ставлення.

Так, військові доклали усіх зусиль, щоб нанести на карту всю свою логістику та оперативні процеси для стрільби артилерії з найменшими подробицями. Після того, як компанії усвідомили, як все працює, їм потрібно було чітко сформулювати, як їх технології вплинуть на процес.

Цікаво, що одна з компаній, що обрана для участі у програмі – CR Robotics – також є одним із трьох учасників проєкту автономного поповнення запасів польової артилерії (FAAR).

Крім програм Fire Faster і FAAR, у США також працюють над автоматом заряджання, призначеним для інтеграції у систему артилерійської зброї збільшеної дальності (ERCA), що наразі створюється.

Читайте також: Ракетно-артилерійське озброєння ЗСУ: заводи постачають майже 10 тисяч найменувань деталей