xcounter
#
Після інтеграції до АСУВ боєві можливості артилерії підвищуються у рази
Після інтеграції до АСУВ боєві можливості артилерії підвищуються у рази

В РФ заговорили про повну автоматизацію застарілої артилерії: розрахунок буде лише подавати снаряди

4081

Відносно проста автоматизація дозволить у рази підвищити бойову ефективність застарілих гаубиць

У російській оборонній корпорації "Ростех" запропонували провести масштабну модернізацію звичайної буксованої артилерії шляхом її інтеграції до єдиної системи управління військами "ЕСУ ТЗ".

Для цього пропонується розробити комплект уніфікованого обладнання, який буде встановлюватись на застарілі зразки артилерії, наприклад, гаубиці Д-20, Д-30.

Читайте також: Шість нових видів зброї для протистояння агресії РФ: погляд з США, який доречний і для України
Д-30
122-мм гаубиця Д-30

Це обладнання буде самостійно отримувати інформацію щодо цілі, наводити на неї гаубицю, враховуючи всі необхідні похибки та відкривати вогонь у потрібний час. Фактично, все що залишається розрахунку - подавати снаряди та обслуговувати саму гаубицю.

Повідомляється, що для наведення буде використано спеціальні приводи, аналогічні тим, які встановлюються у бронетехніці чи САУ. У випадку необхідності вони не завадять виконувати наведення "вручну".

Д-30
Подібна автоматизація значно скоротить час на відкриття вогню

У російських ЗМІ підкреслюється, що "подібна автоматизація в кілька разів скоротить цикл бойового управління несамохідної артилерією, а також забезпечить її інтеграцію до автоматизованої системи управління військами і в перспективі в єдину розвідувально-ударну систему, що має забезпечити в ідеалі управління всією артилерією на полі бою в режимі реального часу".

Також у "Ростех" зазначили, що розробка такого комплекту обладнання планується провести "у найближчі роки".

Д-30
Попри заяви, для серійного виробництва таких комплектів у РФ може знадобитися 5-10 років

Проте, враховуючи традиційні для російського військово-промислового комплексу зміщення строків, перевитрати коштів та далекість характеристик реальних зразків від обіцяних, можливо з певною долею впевненості говорити, що мова йде про середньострокову перспективу.

Артилерія РФ
"Ростех" пообіцяв створити уніфікований комплект, який дозволить автоматизувати всю буксовану артилерію армії РФ

Водночас подібна модернізація дійсно може якісно підняти бойову ефективність буксованої артилерії та, скоріш за все, зацікавить міноборони РФ. Тому в цій ситуації для українського ОПК є привід почати пошук аналогічних рішень та контрзаходів.

Читайте також: Пентагон замовив аналог "Вільхи" - високоточні ракети GMLRS