xcounter
#

Чи зможе Україна послати вслід за "Москвою" усі субмарини з 3М-14 "Калибр"

10084
Рашистська субмарина-носій ракет "Калібр" "Новороссийск" із складу ЧФ РФ переходить на Балтійське море в супроводі фрегата ВМС Франції, вересень 2022 року, фото з відкритих джерел
Рашистська субмарина-носій ракет "Калібр" "Новороссийск" із складу ЧФ РФ переходить на Балтійське море в супроводі фрегата ВМС Франції, вересень 2022 року, фото з відкритих джерел

І яка при цьому буде потрібна допомога від Заходу

Королівський інститут оборонних досліджень (RUSI) в своєму блозі поставив питання, як Україна може бодай нейтралізувати загрозу від дизель-електричних субмарин Чорноморського флоту, які можуть застосовуватись не тільки для ракетних ударів, але й для бойових дій проти цивільного судноплавства також.

Зараз росіяни в Чорному морі мають лише п’ять субмарин, із яких в строю лише чотири – підводні човни проекту 636.6, ще одна субмарина – це "Алроса" проекту 877, яка вже майже десяток років не виходить із перманентного ремонту. Ще два підводні човни проекту 636.6 зі складу ЧФ РФ на початок повномасштабного вторгнення "застрягли" в Середземному морі біля Сирії, одна із них на даний момент перейшла на Балтійський флот.

Читайте також: Рашисти хочуть зробити модернізацію крейсера "Петр Великий" всупереч тому, куди пішла "Москва"
Морські патрульні гелікоптери Sea King, на яких проходили підготовку вертолітники ЗСУ, листопад 2022 року, зображення – Міноборони Великої Британії

Ми вимірюємо бойовий потенціал рашистських субмарин в першу чергу показником ракетного залпу – до чотирьох ракет 3М-14 "Калибр" на одному човні, або до 16 таких КР на всіх чотирьох човнах загалом.

Але автори RUSI ставлять питання й так, що кожна із цих "Варшавянок" може брати на борт до 24 морських мін, які ворог може приховано виставити на маршрутах цивільного судноплавства, зокрема того ж "зернового коридору". І так ЧФ РФ зможе "помститись" за ті поразки весни 2022 року, після яких кораблі ворога втратили можливість діяти безпосередньо біля берегів України.

Дизель-електричні субмарини проекту 636.6 зі складу ЧФ РФ на стоянці в тимчасово окупованому Криму, осінь 2022 року, фото з відкритих джерел

Фахівці RUSI вважають, що зараз в умовах повномасштабної війни наша країна не має можливостей повноцінно розбудувати інфраструктуру для протичовної боротьби, бо у нас нема відповідної кількості кадрів та спеціалізованих кораблів. Але дещо (очевидно, із технічною допомогою від країн Заходу) ВМСУ зробити таки зможуть. Бодай на рівні того, щоб рашистські підводні човни боялись заходити у найбільш важливі для нас райони Чорного моря, хоча в ідеалі ці кораблі було б добре і знищити.

Так от, британці експерти саме в такому порядку ставлять акценти в засобах боротьби проти російських "Варшавянок". Для початку вони говорять про те, що нам потрібні американські дистанційно керовані міни Hammerhead. Це по суті "автономні станції", оснащені легкою торпедою типу Mark 46, і ці "станції" налаштувати на відповідні магнітні аномалії так, щоб відстріл торпеди відбувався саме при проходженні ворожих підводних човнів.

Торпеда Mark 46, основа протичовнової міни Hammerhead, ілюстративне фото з відкритих джерел

Далі британці з RUSI пропонують "пригадати", що флоти декількох країн світу працюють над тим, щоб адаптувати БПЛА для ведення протичовної боротьби, зокрема для виставлення гідроакустичних буїв та/або застосування засобів ураження, як то легкі торпеди. Але легко на цьому шляху не буде хоча б тому, що подібного роду розробки досі лишаються на рівні експериментальних.

Ну і врешті, фахівці RUSI кажуть про те, що Україні треба було б передати саме спеціалізовані протичовнові вертольоти для знищення російських субмарин, із відповідним обладнанням та засобами ураження "в комплекті". При цьому вони попереджають, що строк навчання персоналу може виявитись тривалим, бо за британськими стандартами готувати вертолітників на протичовновий Merlin потрібно не менше 11 місяців.

Перший з чотирьох протичовнових вертольотів AW101 Merlin для ВМС Польщі, липень 2021 року, фото з відкритих джерел

Але ж тут ми говоримо про те, що загроза від російських субмарин і так розрахована на довготривалий період, особливо в разі якщо рашистам знадобиться ще один інструмент "війни на виснаження".

На перспективу "після Перемоги", як вважають британці, Україна могла б зайнятись повноцінним розвитком інфраструктури для протичовної боротьби. Тим більш, що подібні речі були прописані в стратегії розвитку ВМСУ ще після 2019 року.

Палубний Ка-27 ВМС України, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Іспанія дала Україні "лише" п’ять Harpoon, але цього б вистачило і на крейсер "Москва", і на більше