xcounter
#

Рашисти хочуть зробити модернізацію крейсера "Петр Великий" всупереч тому, куди пішла "Москва"

15565
Атомний крейсер ВМФ РФ "Петр Великий" та атомний підводний човен ТК-208 "Дмитрий Донской", архівне зображення з відкритих джерел
Атомний крейсер ВМФ РФ "Петр Великий" та атомний підводний човен ТК-208 "Дмитрий Донской", архівне зображення з відкритих джерел

Росіяни мають амбітні плани по модернізації свого ВМФ, але не докладають до цього належних зусиль

Для ведення війни проти України Кремль задіяв лише Чорноморський флот і частково Каспійську флотилію, які однак уже втратили 18 кораблів та допоміжних суден, через що питання з новим плавскладом стало гострішим.

Близький вступ Швеції та Фінляндії до НАТО ставить вимогу, що Балтійський флот ВМФ РФ із "периферійного" має перетворитись на "передовий". Кремль "на папері" має амбітні плани по зміцненню свого військово-морського флоту, але для їх реалізації на практиці не докладає належних зусиль. Про це йдеться в публікації американської аналітичної установи Jamestown Foundation.

Читайте також: Італія досі має з рашистами спільний проект човна S1000, який намагається "перепакувати" і продати
Модель рашистського УДК проекту 23900 "Прибой", який окупанти планують збудувати на заводі "Залив" біля Керчі, показана під час форуму "Армия-2022", зображення з відкритих джерел

Для початку, кораблебудівні підприємства російського ВПК навіть не були переведені на посилений режим роботи. І схоже, що Кремль зовсім не цікавить питання, як і чому державна "Объединенная судостроительная корпорация" в 2022 році отримала збитків на сотні мільйонів доларів.

РФ досі ставить перед своїм ВМФ глобальні завдання, як то "демонстрація сили" в усіх можливих точках Світового океану, або ж досягнення паритету із ВМС США бодай за якимось із напрямків. Такий підхід, замість зосередитись на окремих локальних проектах, призводить до того, що ресурси "розмиваються", а конкретний результат не досягається.

Найбільш яскрава ілюстрація цьому – ситуація із авіаносцем "Адмирал Кузнецов", який стоїть на постійному ремонті, а строки завершення робіт постійно "зсуваються вправо".

Рашистський авіаносець "Адмирал Кузнецов" стоїть на перманентному ремонті, 2022 рік, фото ілюстративне

Але не менш цікаво, що росіяни при цьому мають план модернізувати два свої атомні крейсери проекту 1144 "Орлан" - "Петр Великий", флагман Північного флоту ВМФ РФ, та "Адмирал Лазарев", що також досі стоїть на ремонті в суднобудівному заводі "Звездочка".

Строк повернення у стрій атомохода "Адмирал Лазарев" також постійно "зсувається управо", перспективі неясні, і поки не завершаться роботи по цьому крейсеру, росіяни не зможуть відправити на модернізацію свій корабель "Петр Великий". Але ці всі нюанси аж ніяк не зупиняють Кремль, коли там накреслюють пріоритети по розвитку ВМФ.

Рашистський атомний крейсер "Адмирал Нахимов" стоїть на постійному ремонті, фото з відкритих джерел

Росіяни досі не визначились, чи будуть продовжувати після 2030 року будівництво атомних підводних човнів проектів 955 "Борей" та 885 "Ясень". Але "про всяк випадок" уже інвестують ресурси, аби скоротити цикл виробництва цих атомних крейсерів із 8 до 7 років.

Із будівництвом "конвенційних" кораблів у рашистів проблеми аналогічні. Наприклад, вони досі не визначились, чи продовжувати будівництво підводних човнів проекту 677, для яких не вдалось створити анаеробну силову установку, і замість неї довелось ставити "класичну" дизель-електричну.

Російська субмарина Б-586 "Кронштадт" проекту 677 під час випробувань в грудні 2021 року, фото з відкритих джерел

РФ декларує намір продовжувати виробництво фрегатів проекту 22356 "Адмирал Горшков", хоча проблема з виробництвом силових установок для таких кораблів досі є. Російська промисловість може за рік виготовляти максимум два газотурбінні агрегати М55Р для фрегатів проекту "Адмирал Горшков", чого достатньо лише на один корабель цього типу.

Цікаво, що для вирішення таких організаційних чи технологічних проблем рашисти хочуть залучити навіть "Росатом", мінімум як джерело зовнішніх фінансових вливань.

Росія вивела в похід свій фрегат "Адмирал Горшков" з "Цирконами" на борту на початку січня 2023 року, фото - ВМС Норвегії
Читайте також: Які реальні характеристики гіперзвукового "Циркона", яким рашисти "лякають" США