xcounter
#

Чи справді РФ збільшила ремонт і виробництво танків у 3,6 раз, а БПЛА - у 53 рази

23609
Цех по виробництву танків на "Уралвагонзаводі", ілюстративне фото з відкритих джерел
Цех по виробництву танків на "Уралвагонзаводі", ілюстративне фото з відкритих джерел

Потрібно відрізняти між собою пропагандистські заяви і реальні виробничі потужності країни-агресора

Міністр оборони РФ та військовий злочинець за сумісництвом Сєргєй Шойгу дав інтерв’ю рашистським пропагандонам, в якому заявив про різке збільшення темпів виробництва техніки та озброєння на потужностях російського ВПК.

Шойгу стверджував, що обсяги ремонту та виробництва і поставок у війська танків типів Т-72 і Т-90 виросли начебто аж у 3,6 раз за рахунок відмови від проектів Т-14 "Армата" та БМПТ "Терминатор". Обсяги виробництва безпілотників типів "Орлан-10" та "Орлан-30" начебто збільшились аж у 53 рази, обсяги поставок автомобільних шасі від КАМАЗ – начебто аж у 17 разів, а обсяги виробництва ракет усіх видів (без розбивки на типи та рід призначення) – начебто в 10 разів, йдеться в публікації польського порталу Defence24.

Читайте також: Іран уже сам виготовляє дещо важливе до Shahed-131, без чого дрон не полетить
Рашистська БМПТ "Терминатор", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Автори порталу вважають, що заявлені вище цифри по виробництву від Шойгу можуть взагалі пропагандистською маніпуляцією, яка навряд чи хоч якось корелюється із реальною ситуацією в російському ВПК.

Тому що з однієї сторони, ще у червні 2023 року міністр промисловості та торгівлі РФ Дєніс Мантуров заявляв, що підприємства російського ВПК "виконують держоборонзамовлення на всі 100%", і "місцями навіть випереджають графік". А з іншої сторони, представники Міноборони РФ вимушені контролювати виробництво зброї на потужностях "оборонки" ледь чи не в "ручному режимі".

Т-54А під час транспортування на ремонтний завод, березень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Але від Defense Express можемо зробити наступне припущення – певну кореляцію з реальними темпами виробництва на потужностях російського ВПК слова військового злочинця Шойгу можуть мати, але в першу чергу тут має місце ну дуже грубе маніпулювання даними статистики. Прийти до такого висновку можна, якщо співставити між собою деякі відомі цифри з відкритих джерел

Для початку, темп ремонту та виробництва танків для армії РФ справді міг вирости в 3,6 раз у річному вимірі. Але лише у випадку, якщо враховувати показники не тільки по Т-72 і Т-90, але й по "мобілізаційній" модернізації Т-80БВМ, та по відновленню старих Т-62 і Т-55 часів Хрущова. І якщо враховувати цифри не тільки по виробництву на заводах російського ВПК, але й по суті по кустарному ремонту на потужностях об’єктів Міноборони РФ.

Конвеєр по виробництву ракет Р-74 класу "повітря-повітря" на потужностях "Курганприбора", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Цифра про збільшення виробництва ракет аж у 10 разів може бути реалістичною, хіба що якщо враховувати буквально усі номенклатури продукції російського ВПК, де взагалі є слово "ракета".

Тобто – не тільки далекобійні ракети типів Х-101 та "Кинжал", "Калибр" та "Искандер", але й ракети повітряного базування для тактичної авіації типів Х-31, Х-38 та Х-59, усі можливі типи ракет "повітря-повітря", усі можливі типи зенітних ракет до усіх типів комплексів ППО на озброєнні армії РФ, усі типи керованих ракет до усіх типів ПТРК, та навіть керовані реактивні снаряди до систем типів "Торнадо-С" та "Торнадо-Г" теж можуть проходити під найменуванням "ракета".

Але й при цьому рівень "приписок" в статистиці рашистів може буквально величезним.

Процес виробництва зенітних ракет 48Н6 до рашистських ЗРК С-400, ілюстративне фото з відкритих джерел

Аналогічну картину ми можемо побачити і у твердженні про начебто збільшення виробництва дронів типу "Орлан-10" та "Орлан-30" аж у 53 рази.

Зовсім нереалістичною таку цифру назвати не можна, зважаючи хоча би на дані від Генштабу ЗСУ про те, що наші бійці збили уже 3807 БПЛА (без розбивки без конкретних типів). Але тут "рекорд" міг бути досягнутий лише завдяки низьким стартовим цифрам для порівняння.

Рашистський "Орлан-10", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: РФ планувала відновити виробництво БМП-2, і вона це зробила, але є нюанс