xcounter
#

Білорусь зняла зі зберігання свої "лисі" Т-72: як ці танки використав режим Лукашенко

3634
Т-72Б збройних сил Білорусі під навчань в навчально-бойовому центрі армії РФ у Ніжегородскій області, квітень 2022 року, фото – прес-служба Міноборони РБ
Т-72Б збройних сил Білорусі під навчань в навчально-бойовому центрі армії РФ у Ніжегородскій області, квітень 2022 року, фото – прес-служба Міноборони РБ

Режим Лукашенко в Білорусі продовжує "грати м’язами", в тому числі перед Путіним та власними громадянами

В середині червня 2022 року Defense Express із декількох власних джерел стало відомо, що Білорусь зняла зі зберігання 39 танків типу Т-72 та 26 бронетранспортерів і БМП. Були підстави припускати, що скоріш за все цей комплект бронетехніки піде рашистам, для поповнення їх втрат, отриманих на Сході України. Цих танків та БМП вистачило б як мінімум для формування двох нових батальйонів, або ж для відновлення штатної чисельності "потріпаної" мотострілецької бригади.

Але схоже, що ці розконсервовані в Білорусі танки Т-72 отримали не росіяни, а безпосередньо збройні сили РФ. Міноборони Білорусі 22 липня опублікувало декілька фото із танкодрому "72-го гвардейского Объединенного учебного центра". І там на фото фігурують взагалі "лисі" Т-72А. Якщо опиратись на дані з відкритих джерел, що армія Білорусі має 517 танків Т-72Б та 20 одиниць Т-72Б3, то можемо припустити – ці Т-72А були в числі тих 39 танків, що білоруси зняли із консервації всередині червня 2022 року.

Читайте також: Зробити "сліпого" зрячим: як Китай може допомогти РФ воювати в Україні
Танки Т-72А армії Білорусі, липень 2022 року, фото - Міноборони Білорусі

Якщо наша гіпотеза вірна, то загалом виходить ситуація "нелінійна" – Лукашенко щедро роздає рашистам запаси боєприпасів своєї армії, але натомість "прижимає" для себе розконсервовану бронетехніку.

Схоже, тут диктатор керується такою логікою – чим більше у нього бронетанкових "коробочок" для різного роду демонстрацій, тим вище у нього "статус" при торгах з тим же Путіним. У всякому випадку, якби це зараз смішно не звучало, але РФ готується до проведення нового "Танкового біатлону", і армія РБ готує екіпажі своїх Т-72Б3 для відправки на цей конкурс.

Білоруси готують свої Т-72Б3 для нового "Танкового біатлону" в РФ, липень 2022 року, фото - Міноборони Білорусі

Врешті, після 2020 року армія в Білорусі перетворилась на "скрєпу", механізм "ідеологічної мобілізації" лояльних до режиму Лукашенко громадян. В цьому, до речі, може і полягати істинна причина, чому Лукашенко так досі не наважився задіяти армію Білорусі для прямого вторгнення в Україну – диктатор боїться, що прямі бої проти ЗСУ можуть фізично знищити важливу опору його режиму, джерело легітимності його влади.

Ну а поки сам Лукашенко "сидить на розтяжці", його піддані уже використовують культ армії для фактичного відродження "комсомолу" в Білорусі. Наприклад, на початку липня 2022 року Міноборони Білорусі прозвітувалось про те, що представники білоруського "комсомолу", що зараз ховається за абревіатурою "БРСМ", відвідали розміщені на кордоні з Україною підрозділи ЗС РБ. І це був саме той випадок, коли збройні сили були використані як інструмент "ідеологічної мобілізації".

Білоруський "комсомол" на БТР-80 поблизу держкордону з Україною, 3 липня 2022 року, фото - Міноборони Білорусі
Читайте також: Схоже, що Кадиров вже готується до відокремлення від РФ: детально про прохання розгорнути ППО у Чечні