xcounter
#

Азербайджан шукає заміну для L-39,Туреччина пропонує пересідати на свій аналог Super Tucano

6084
Турецький навчально-бойовий літак Hurkus-С, фото ілюстративне
Турецький навчально-бойовий літак Hurkus-С, фото ілюстративне

Азербайджан обирає серед декількох варіантів літак, який зможе бути не тільки "літаючою партою", але й також ефективним штурмовиком для підтримки військ під час нових прикордонних сутичок

Президент Директорату оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїл Демір 4 грудня цього року заявив, що Азербайджан може стати першим експортним покупцем навчально-бойового турбогвинтового літака Hurkus, такого собі аналога Super Tucano турецької розробки. Тим більш, що за день до цієї заяви, як розповів портал Defense News, 3 грудня 2021 року в Баку відбулись показові польоти двох турецьких навчально-бойових літаків Hurkus.

Пара турецьких навчальних літаків Hurkus під час демонстративних польотів над Баку 3 грудня 2021 року, фото з відкритих джерел

За даними з відкритих джерел, Азербайджан має в своєму розпорядженні до 12 навчально-бойових літаків L-39C радянського виробництва, які були придбані в Україні у 2005 році.

Читайте також: Новим замовником F-35 може стати Фінляндія, офіційне рішення може бути оголошене в наступні декілька днів

І також – до 14 штурмовиків Су-25, мінімум один такий літак було втрачено під час війни за Нагірний Карабах восени 2020 року.

Один із L-39 ВПС Азербайджану, ілюстративне фото з відкритих джерел

Військово-політичне керівництво Азербайджану зараз при цьому розглядає декілька можливих варіантів для купівлі навчально-бойового літака, який би міг однаково ефективно відігравати роль "літаючої парти" в мирний час та виступати легким штурмовиком під час конфліктів малої інтенсивності.

Зокрема, в лютому 2020 року та жовтні 2021 року були повідомлення про те, що Азербайджан хоче купити в Італії до 25 навчально-бойових літаків М-346, але вартість можливої закупівлі та строк поставки – не зазначались.

Навчально-бойові літаки М-346 ВПС Туркменістану, фото ілюстративне

За деякими даними, Азербайджан хоче купити в Туреччині взагалі навчально-бойовий реактивний літак Hurkus Hurjet, який зараз існує на стадії дослідних зразків.

Почати продаж на експорт навчально-бойових Hurkus Hurjet Туреччина планує на рубежі 2025-2026 років.

Перший дослідний екземпляр турецького навчально-бойового літака Hurkus Hurjet, фото з відкритих джерел

Відомо, що турецький турбогвинтовий літак Hurkus має три модифікації.

Перша - Hurkus A, літаки цієї модифікації відігравали роль дослідної модифікації та орієнтовані на цивільний комерційний ринок. Друга – Hurkus-B, військовий навчальний літак, що може застосовувати некеровані авіаційні боєприпаси.

Турецький навчально-бойовий літак Hurkus-С, фото ілюстративне
Третя - Hurkus-С, повноцінний навчально-бойовий літак, що може відігравати роль легкого штурмовика, може брати на борт до 1500 кг бойового навантаження та виконувати зліт-посадку на непідготовлених злітно-посадкових смугах.

Перевага літака модифікації - Hurkus-С – його застосовувати в боях дешевше, аніж "класични" штурмовик, наприклад той же Су-25.

Турецький навчально-бойовий літак Hurkus-С, фото ілюстративне
Читайте також: Три літаки Super Tucano придбав Туркменістан. Україна наступна в черзі?