xcounter
#

Армія Великої Британії може відмовитись від модернізації БМП Warrior: бідкаються на нестачу грошей

1416
Підряднику не вистачило десяти років, щоб остаточно завершити роботи по прототипу модернізації основної британської БМП
Підряднику не вистачило десяти років, щоб остаточно завершити роботи по прототипу модернізації основної британської БМП

Самих британських військових перспектива залишитись без БМП Warrior не задовольняє, бо ця машина була основою їх бойових порядків під час кампаній в Іраку та Боснії й Герцеговині

Міністерство оборони Великої Британії із-за нестачі ресурсів оборонного бюджету може відмовитись від програми модернізації бойової машини піхоти Warrior, або ж – суттєво урізати обсяги фінансування.

Про це заявляють керівники британського філіалу компанії Lockheed Martin, що має бути головним підрядником при виконанні програми по оновленню бронемашин Warrior, пише портал Defence News.

Читайте також: Ударний ефект Bayraktar TB2: після війни у Нагірному Карабаху Велика Британія шукає такі безпілотники для власної армії
Британський кулеметник на фоні БМП Warrior, Афганістан, 2013 рік

Мотиви відмови чи урізання затрат на модернізацію БМП Warrior озвучуються такі. Британське військово-політичне керівництво хоче модернізувати свою армію, із акцентом на розвиток технологій протистояння в кібер-просторі та якнайширшого застосування безпілотних літальних апаратів.

Тому й доводиться ставити питання про урізання затрат на утримання «класичної» наземної бронетехніки. Британська армія і так вимушена "розмазувати" ресурси між програмою оновлення танка Challenger 2 та програмою купівлі бронемашин Ajax.

Армія Великої Британії розглядає варіант купівлі двох десятків Bayraktar TB2

На цьому тлі програма модернізації Warrior стала першим кандидатом на урізання із-за хронічного відставання по графікам робіт: підряд на оновлення цієї бронемашини Lockheed Martin отримало ще в 2011 році, а на даний момент – досі не завершені випробування дослідного зразка модернізованої БМП.

З іншої сторони, британське військово-політичне керівництво має доволі багато аргументів і "за" те, щоб таки довести до кінця програму модернізації бойових машин піхоти Warrior.

Зокрема, із цими бронемашинами армія Британії пройшла кампанії в Іраку 1991 та 2003 років, і також – миротворчу місію в Боснії та Герцеговині. А адекватної заміни для Warrior в бойових порядках британських військ – поки нема.

Дослідний зразок модернізованої БМП Warrior, над яким працює Lockheed Martin

Британський філіал Lockheed Martin апелює до того, що обсяг необхідних робіт по модернізації бронемашини Warrior виявився суттєво більшим, аніж здавалось на старті програми модернізації.

І закривати цю програму – означає змарнувати близько 200 мільйонів фунтів стерлінгів або ж 280 мільйонів доларів, уже витрачених з держказни на ці роботи. Натомість, уже за два-три місяці, як стверджує компанія-підрядник, можна буде переходити до виконання серійних робіт по оновленню головної британської БМП.

Марш підрозділу британської армії на БМП Warrior. Збройні сили Великої Британії мають близько 400 таких машин

У свою чергу, в звіті аудиторської компанії KPMG, виконання якого замовила Lockheed Martin, йдеться, що повноцінна реалізація програми по модернізації 275 машин Warrior протягом наступних восьми років принесе британській економіці додатковий дохід в один мільярд фунтів стерлінгів або ж 1,4 мільярди доларів.

Остаточна доля цієї програми стане відомою після публікації урядового огляду оборонного сектору, запланованого на першу половину березня 2021 року.

Читайте також: Армія Великої Британії оновлює парк бронетехніки: у війська надходять перші машини Ajax