xcounter
#

Зброя, боєприпаси та силова установка: на що здатен китайський танк VT-4

Зброя, боєприпаси та силова установка: на що здатен китайський танк VT-4
5450

Defense Express продовжує "розбирати на гвинтики" китайський танк VT-4

Цей матеріал – завершальний у серії публікацій про танк VT-4. У попередньому матеріалі ми розповідали про броню, СУВ та ситуаційну обізнаність цієї машини; ще раніше – про те, як взагалі в Китаї дійшли до створення танка, що став конкурентом українському "Оплоту". Тепер черга за озброєнням, боєприпасами та силовою установкою.

Озброєння та боєприпаси

Головне озброєння VT-4 – 125-мм гладкоствольна гармата, яку інколи називають ZPT-98. Це копія розробленої у СРСР гармати 2A46. Від прототипу вона відрізняється підшипниками ковзання.

Читайте також: "Оплот" і його попередники: як змінювалися українські танки
VT-4

Цікаво, що в радянських гарматах, починаючи від 115-мм 2A20, використовуються чопи у гніздах, які є інтегральною частиною відливу башти.

Однак у китайських танках збережено оригінальне розташування підшипників з чопами у втулках, розташованих всередині рами (танки з литими баштами, наприклад, Тип 59) або безпосередньо у стінках башти (машини зі зварними баштами, починаючі від Типу 85).

Довжина стволу гармати становить 6000 мм, що відповідає 48 калібрам. Ствол має стандартне термозахисне покриття з легкого матеріалу. У верхній частині, ближче до кінця стволу, міститься невелике дзеркало, призначене для юстирування. Випромінювач вимірювального пристрою знаходиться на масці гармати. Опорно-поворотний механізм є простою копією з 2A46. Циліндри опорника і поворотника знаходяться під гарматою. Втулка колиски має довжину 870 мм.

VT-4 Китайський танк

Ці конструктивні особливості – асиметрія опорно-поворотника і розміщення підшипників – не сприяють досягненню високої точності стрільби під час руху машини. Свого часу у СРСР ці недоліки частково усунули, створивши гармату 2A46M з парою симетрично розташованих поворотниківі цілком новою, подовженою люлькою. Однак наразі бракує доказів щодо того, що Китай зміг скопіювати й цю конструкцію.

Вплив 2A46M спостерігається в конструкції гармат, встановлених на танках Тип 99A2 і, можливо, також Тип 96B. Ця гармата (офіційно – ZPT-98) надалі становить гібридне рішення старих (коротка люлька) і новіших (діагональна схема опорників, змінний ствол) конструкцій. Ймовірно, що і VT-4 можуть переозброїти на ці вдосконалені гармати.

Танк VT-4

Водночас не всі відмінності між ZPT-98 і 2A46 видно неозброєним оком. Частина змін має технологічний характер. Так, китайці використали найсучасніші матеріали, завдяки чому гармата може стріляти більш потужними боєприпасами. Максимальний тиск у камері, ймовірно, перевищує 600 MPa (або наближається до рівня 2A46M-4/5).

Наведення гармати та спареного з нею кулемета здійснюється за допомогою електромеханічного приводу. Швидкість наведення становить 30°/сек. Обмеження руху гармати по горизонталі, ймовірно, наближене до параметрів радянських і російських танків (від 6 до 15°).

Привід також забезпечує стабілізацію озброєння в обох площинах і дозволяє вести точну стрільбу під час руху. Показником ефективності китайських стабілізаторів стала участь танків Тип 96A у танковому біатлоні в Росії у 2014 році, коли російські танки пригальмовували перед пострілом ледь не до повної зупинки, а китайський танк вразив усі цілі без зменшення швидкості.

VT-4
Лінійка боєприпасів для танка VT-4

Передбачена можливість ручного наведення гармати на ціль. Механізми обертання башти та піднесення гармати розташовані на місці навідника. Гармата стріляє боєприпасами роздільного заряджання. Механізована електрогідравлічна система заряджання забезпечує теоретичну швидкострільність на рівні 6-8 пострілів/хв. Вона базується на одному з варіантів "каруселі" Т-72.

Модифікації охоплюють електронне управління роботою обертового магазину, який може обертатися в обидва боки. Місткість автомату – 22 снаряди із зарядами. Додатково 38 снарядів і метальних зарядів розміщено у різних місцях всередині бойового відділення. Пульти управління знаходяться як у навідника, так і у командира.

Гармата VT-4 може стріляти стандартними підкаліберними, кумулятивними, осколково-фугасними та бронебійними керованимиснарядами. Разом з танком китайці пропонують на експорт снаряди APFSDS BTA4. Їх початкова швидкість становить 1740 м/сек, тиск порохових газів у заряднійкамері сягає 470 MPa. За офіційними даними, на дальності 2000 м снаряд здатний пробивати 220-мм бронеплиту, відхилену від вертикалі на 68,5° (еквівалент 600 мм сталі).

Танк VT-4

Можна вважати, що у випадку відхилення цілі на кут у 60° – стандартний для тестів НАТО – це відповідає плиті товщиною у 280 мм (еквівалент 560 мм однорідної сталі). Можливості BTA4 перевищують параметри ізраїльських боєприпасів, які використовують оператори танків з гарматами 125-мм калібру, однак поступаються новітнім російським снарядам.

BTA4 є експортним аналогом стандартного для НВАК снаряду DTW-125. Ймовірно, він має наближені показники розсіювання (0,25 mrad в обох площинах) і ефективну дальність стрільби (2136 м до цілі заввишки 2 м).

Категорію кумулятивних снарядів представляє HEAT BTJ1. Снаряд масою 18,5 кг має початкову швидкість 905 м/сек. За даними виробника, моноблочна кумулятивна боєголовка здатна пробивати 180-мм плиту, відхилену на 68° від вертикалі (еквівалент товщини у 480 мм).

БМ
Можна стверджувати, що за деякими характеристиками китайський VT-4 наближається до українських "Оплотів"

Однак цікаво, що у 2018 році в Жухаї разом з макетами боєприпасів демонструвався також блок броні товщиною близько 700 мм, пробитий навиліт нібито снарядом BTJ1.

Осколково-фугасний снаряд має позначення HE BTE2. Його маса становить 23,2 кг, початкова швидкість – 850 м/сек. Ймовірно, це звичайна граната з приблизно 3 кг розривного заряду з підшивачем контактної дії, ручним регулюванням режиму дії (без затримки, з меншим або більшим запізненням). Разом з тим, наразі відсутня інформація про наявність на VT-4 відповідника російської системи Ajniet і можливість стрільби фугасними снарядами з програмованими підривачами.

Другим зразком осколково-фугасних боєприпасів є снаряд PELE BTS8. На відміну від BTE2, він не містить розривного заряду. Його сталева оболонка заповнена еластичним матеріалом малої щільності. В процесі входження у перешкоду цей матеріал стискається стінками голівки снаряду. Після пробиття цілі накопичена енергія звільняється і пришвидшує процес фрагментації корпусу.

Т-90 танк Росія
Китайська бойова машина може спокійно конкурувати з російськими Т-90С і навіть Т-90МС

Останнім типом боєприпасів є керовані снаряди. Зустрічаються означення GP125 i GP7 – ліцензійні копії радянських/російських снарядів 9M119 "Рефлекс" або 9M119M "Инвар". Дальність стрільби сягає 5000 м, ймовірність влучення – до 90%. Тандемна кумулятивна головка здатна пробивати близько 640 мм сталі за реактивною бронею.

Додаткове озброєння танка – спарений з гарматою 7,62-мм кулемет з 3000 патронами та 12,7-мм кулемет з 300 патронами. Останній єдистанційно керованим, стріляє патронами 12,7×108 мм, має власні прицільні засоби та не має стабілізації (встановлений поряд з командирським люком).

Силова установка

Танк VT-4 оснащено інтегрованим силовим агрегатом FX0011. Його серцем є поперечно розміщений дизельний двигун VT/E1 (також зустрічається означення FW150). Це 12-циліндровий чотиритактний двигун з турбонаддувом і рідинним охолодженням. У ньому прийнято схему widlasty з кутом відкриття між блоками циліндрів 60°.

Є два основні варіанти цього двигуна – перший з потужністю 882 кВт/1200 к. с. при 2200 об./хв, другий – 956 кВт/1300 к. с. при 2300 об./хв. Вони забезпечують 52-тонному VT-4 номінальний коефіцієнт питомої потужності на рівні 16,9 кВт/23 к.с./т або 18,4 кВт/25 к.с./т.

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти