xcounter
#

Заміна російським "Варшавянкам": флот Індії отримав третю субмарину типу Scorpene

2957
Субмарина Karanj була спущена на воду ще в січні 2018 року, для її вводу до строю ВМС знадобилось три роки
Субмарина Karanj була спущена на воду ще в січні 2018 року, для її вводу до строю ВМС знадобилось три роки

Будівництво субмарин за французьким проектом Scorpene відбувається в індійському місті Мумбаї. Зі стапелів місцевої верфі уже зійшли п’ять із шести запланованих підводних човнів

Індійська суднобудівна компанія Mazagon Dock Limited (MDL) передала індійським військово-морським силам дизель-електричний підводний човен Karanj за французьким проектом Scorpene.

Цей корабель – третій в серії, усього ВМС Індії мають отримати шість таких дизель-електричних субмарин, пише портал Naval News.

Читайте також: Чи візьме Індія участь у ''Сі Бриз - 2021'' - міністри оборони України та Індії обговорили співробітництво
Ходові випробування однієї із субмарин Scorpen для флоту Індії

Відомо, що субмарина Karanj була спущена на воду в січні 2018 року. Її остаточний ввід до строю індійського військово-морського флоту очікується "в найближчі тижні".

На даний момент, четвертий підводний човен із цієї серії – Vela – перебуває на випробуваннях. П’ятий та шостий кораблі з цієї серії добудовуються на стапелях в Мумбаї, роботи по ним мають бути завершені до червні 2022 року.

Так відбувався спуск на воду п'ятої субмарини типу Scorpene для індійських ВМС

Перші два човни за французьким проектом Scorpene - Kalvari та Khanderi – увійшли до складу індійських ВМС в грудні 2017 року та вересні 2019 року відповідно.

Як зазначається, ці новітні субмарини мають замінити собою в складі індійських ВМС підводні човни російського виробництва "Варшавянка" або ж Kilo, проект 877 (було поставлено 10 одиниць, збудованих у 1988-2000 роках). І також – замінити собою підводні човни німецького виробництва за проектом Shishumar (чотири одиниці були збудовані в 1982-1992 роках).

Прототипом для індійських субмарин типу Shishumar стали славетні німецькі підводні човни "Тип 209"

Підводні човни Scorpene у версії для флоту Індії мають такі заявлені характеристики:

  • довжина корпусу - 67,56 метрів;
  • водотоннажність – 1775 (підводна);
  • автономність – до 52 діб;
  • екіпаж – до 44 осіб;
  • озброєння – шість торпедних апаратів калібру 533 мм, до 18 важких торпед, протикорабельні ракети Exocet.
Окрім індійських ВМС, субмарини за французьким проектом Scorpen мають також флоти Чилі (2 одиниці), Малайзії (2 одиниці) та Бразилії (4 одиниці). На фото – підводний корабель Humaita бразильських ВМС
Читайте також: Після 25-річної паузи: ракети Harpoon повертаються на підводні човни