xcounter
#

Чи візьме Індія участь у ''Сі Бриз - 2021'' - міністри оборони України та Індії обговорили співробітництво

1117
4 лютого ц.р., відбулась зустріч Міністра оборони України Андрія Тарана з Міністром оборони Індії Раджнатхом Сінгхом / Твіттер  Rajnath Singh
4 лютого ц.р., відбулась зустріч Міністра оборони України Андрія Тарана з Міністром оборони Індії Раджнатхом Сінгхом / Твіттер Rajnath Singh

В рамках роботи української делегації на 13-ій Міжнародній виставці авіакосмічної та оборонної промисловості Aero India – 2021, яку очолює голова українського оборонного відомства, у четвер 4 лютого ц.р., відбулась зустріч Міністра оборони України Андрія Тарана з Міністром оборони Індії Раджнатхом Сінгхом, а також командувачами Сухопутних військ та Військово-Морських Сил Республіки Індія. В міністерстві оборони України заявляють, що Україна та Індія активізують військове та оборонно-технічне співробітництво

Як повідомили в оборонному відомстві України, в ході зустрічі двома міністрами було обговорено поточний стан двостороннього співробітництва та подальші кроки співпраці у військово-технічній сфері.

З 3 по 5 лютого ц.р., в індійському місті Бангалор проходить 13-а Міжнародна виставки авіакосмічної та оборонної промисловості Aero India – 2021. Україна бере участь в заході, офіційну делегацію очолює Міністр оборони України Андрій Таран

Керівник оборонного відомства Індії відзначив високий рівень наукового потенціалу та технологічних можливостей оборонно-промислового комплексу України.

Читайте також: ​В Індії відкрилась виставка Aero India-2021: українську делегацію очолює міністр оборони
4 лютого ц.р., відбулась зустріч Міністра оборони України Андрія Тарана з Міністром оборони Індії Раджнатхом Сінгхом / Фото: Інформаційне агентство ANI

В офіційному релізі міністерства оборони України йдеться про те, що в ході зустрічі сторони висловили обопільну зацікавленість та готовність до активізації відносин з широкого кола військового співробітництва.

"Зроблено важливий крок для поглиблення військової та військово-технічного співпраці з Індією. Зустріч з індійським колегою була конструктивною та предметною. Наша присутність тут - це не лише підтвердження дружніх відносин між державами, а й чіткий намір щодо перспектив подальшої співпраці", - зазначив Андрій Таран.

Зустріч Міністра оборони України Андрія Тарана з Міністром оборони Індії Раджнатхом Сінгхом / Фото: МОУ

Керівники оборонних відомств України та Індії обговорили, зокрема, і питання підготовки та навчання військовослужбовців за програмою обміну у вищих військово-навчальних закладах і підрозділах двох держав.

Андрій Таран також запропонував індійській стороні взяти участь у багатонаціональних військових навчаннях, що проходять на території України, зокрема, цьогорічному багатонаціональному навчанні ''Сі Бриз - 2021''.

Українська делегація на переговорах з міністром оборони Індії / Фото: МОУ

Як повідомлялося раніше, багатонаціональне навчання ''Сі Бриз - 2021'' має пройти цього року. 26 січня ц.р. Верховна Рада схвалила рішення Президента України про допуск на територію країни підрозділів збройних сил інших держав у 2021 році для участі в багатонаціональних навчаннях, підтримавши відповідний законопроект №4499.

Навчання "Сі Бриз" (англ. Sea Breeze exercise) - багатонаціональні військові навчання, які проводяться на території України, починаючи з 1997 року / Фото: EPA

Як на запрошення взяти участь в навчаннях в акваторії Чорного моря відреагували в оборонному відомстві Індії, наразі не відомо. Однак, у разі, якщо, Індія візьме участь у заході, навіть у якості спостерігача, це буде свідчити про суттєвий прогрес у розвитку співробітництва між Україною та Індією в оборонній сфері.

Міністри оборони України Андрій Таран (ліворуч) та Індії Раджнатх Сінгх (праворуч) / Фото: Інформаційне агентство ANI

Слід зазначити, що міністр оборони Індії Раджнат Сінгх підтвердив намір індійської сторони рухатись по шляху розвитку співробітництва.

"Сьогодні в Бенгалуру зустрівся з Міністром оборони України генерал-лейтенантом Андрієм Тараном. Під час наших переговорів ми обговорили подальший розвиток співпраці у декількох сферах, що стосуються оборони", - зазначив Раджнат Сінгх в своєм пості в Twitter, що присвячений зустрічі з українським колегою.

Фото зустрічі міністрів оборони України та Індії також оприлюднило місцеве інформаційне агентство ANI (Asian News International).

Раніше агентство ANI оприлюднило фоторепортаж про візит української делегації до місцевої індуістьскої святині – храму ISKCON в місті Бангалор.

Цей візит української делегації на чолі з Міністром оборони викликав бурю позитивних емоцій в індійському суспільстві. Місцеві оглядачи відзначили, що повага членів української делегації до місцевих традицій сприятиме розвитку ділових відносин.

Так, користувач Vivek Singh @singhvivek73 відзначив "Навіть закордонні делегації знають, що вони мають відвідувати храми, щоб робити бізнес з цим урядом".

А користувач Daksh Rathore під відео про візит української делегації до індуїстської святині, що було оприлюднено на офіційному ю-туб каналі храму ISKCON, написав "Український народ наші брати і сестри .. милі люди".

Україна зацікавлена у розвитку співробітництва з Індією, як країною, що лідирує у сфері оборонних закупівель.

Серед ключових продуктів, які презентують українські учасники виставки Aero India – 2021 в Бангалорі іноземним партнерам, зокрема, транспортний літак Ан-178, багатоцільовий транспортний літак Ан-132, безпілотний літальний апарат PD-2, ракетний комплекс “Вільха”, радіолокаційна станція 90K6E, авіаційна керована ракета класу “повітря-повітря” Р-27.

Також Україна зацікавлена в спільному виробництві корабельних та берегових радарних комплексів, морських буїв, постачанні запасних частин для індійських кораблів та підводних човнів та реалізації інших проектів в інтересах ВМС Індії.

Учасники виставки Aero India – 2021 від України / Фото: ДК "Укроборонпром"

Нагадаємо, що раніше, під час 10-й міжнародної виставки Defexpo India 2018, було підписано меморандуми про співпрацю та подальші наміри щодо укладання контрактів з п’ятьма індійськими компаніями. Тоді, переважною більшістю домовленості стосувались трансферу оборонних технологій за програмою Make in India, а також спільної участі в програмах модернізації бронетехніки та систем ППО, що перебувають на озброєнні Індії.

Читайте також: Індія розкрила свій оборонний бюджет: на закупівлю озброєння в 2021 році витратять майже 17 мільярдів доларів