xcounter
#

Всупереч цивілізованому світу: М’янма будує фрегат за радянським проектом 60-річної давнини

6643
Технічну допомогу для такого виробництва надають Китай та Північна Корея
Технічну допомогу для такого виробництва надають Китай та Північна Корея

Флот М’янми уже має два таких фрегати, передані із складу китайських ВМС

В період 1954-1958 років Радянський Союз збудував 68 сторожових кораблів за проектом 50 "Рига", зокрема 20 одиниць – на потужностях нинішнього ДП "Миколаївський суднобудівний завод".

Такі кораблі і технологія їхнього виготовлення також йшла на експорт в "країни народної демократії": наприклад, близько 40 сторожових кораблів за аналогічним проектом Type 053 збудував Китай, у період 1960-1970-х років.

Читайте також: Китай спустив на воду уже 72 кораблі "Тип 056": чим вони відрізняються від корветів Ada
Серія в 40 сторожових кораблів Type 053 стала "пробою пера" для Китаю перед будівництвом найбільш чисельної серед сучасних ВМС серії в 72 корвети Type 056

На даний момент дев’ять кораблів модифікацій Type 053H1G та Type 053H1 експлуатує Берегова охорона Китаю, такі сторожевики були повністю виведені з складу флоту КНР як морально застарілі. І здавалось би, що будувати нові такі кораблі за морально застарілим проектом нікому не спаде на гадку. Але ні.

Виявляється, на даний момент М’янма веде будівництво для своїх ВМС одного такого фрегата, аналогічного радянському проекту 50 "Рига" або ж китайському проекту Type 053.

Так виглядає корпус цього корабля для ВМС М'янми на стапелі

Технічну допомогу при цьому надають Північна Корея та комуністичний Китай, стверджує портал Navy Recognition.

Відомо, що на даний момент флот М’янми має два аналогічні сторожові кораблі китайського виробництва Type 053H1, котрі мають назву UMS Mahar Bandoola (F-21) та UMS Mahar Thiha Thura (F-23).

Стверджується, що ці кораблі пройшли модернізацію в 2010-х роках на китайських потужностях, зокрема - оновлення надбудов фрегатів за стелс-технологією

Відомі приблизні тактико-технічні характеристики цих кораблів:

  • довжина корпусу – 103 метри;
  • ширина корпусу – 10,8 метрів;
  • швидкість ходу – до 26 вузлів;
  • набір озброєння – шість протикорабельних ракет SY-1 SSM (китайська копія ПКР П-15 "Термит"), дві 100-мм артустановки, чотири 37-мм артустановки, два реактивних бомбомети Type 81 (копія РБУ-1200).
Флот М'янми має і набагато сучасніші кораблі. На фото - десантний корабель-док ВМС М'янми Maha Bandula, котрий був збудований лише в 2019 році у Південній Кореї

Цікаво, що це – аж ніяк не єдиний специфічний приклад експорту військово-морських технологій в М’янму.

Наприклад, російські ЗМІ повідомляли, що М’янма бажає придбати в РФ дві нових субмарини проекту 877 Kilo. По факту, в 2019 році М’янма купила тільки один вживаний підводний човен проекту 877 Kilo із складу ВМС Індії, котрий носив назву S 58 Sindhuvir та був збудований ще у 1988 році.

Індія знайшла вдалий для себе спосіб позбавитись хоча б від однієї субмарини типу Kilo, такі підводні човни в складі індійських ВМС доволі часто були фігурантами аварійних епізодів

Втім, з іншої сторони, М’янмі потрібен бодай якийсь військово-морський флот, щоб обороняти власні родовища енергоресурсів, розташовані на шельфі Бенгальської затоки.

Добуток цих вуглеводів та доходи від їх імпорту складають основу економіки М’янми.

Якщо Китай та Індія постачають в М'янму кораблі, то РФ - модернізовану радянську бронетехніку. На фото - БРДМ-2, що були модернізовані в РФ та використовувались під час недавнього перевороту в М'янмі
Читайте також: Заміна російським "Варшавянкам": флот Індії отримав третю субмарину типу Scorpene