xcounter
#

Вкрай цікаве полювання за штабними машинами армії РФ: ЗСУ використали нову невідому зброю (відео)

13175
Вкрай цікаве полювання за штабними машинами армії РФ: ЗСУ використали нову невідому зброю (відео)

Відео знищення штабної машини з рашиськими офіцерами виявилось значно цікавішим, ніж від нього можливо було очікувати, на перший погляд

У мережі з'явилось відео від 56-ої окремої мотопіхотної бригади ЗСУ на якому показане результативне "полювання" на штабні машини армії РФ. За неофіційною інформацією в результаті було знищено шість офіцерів та п'ять осіб рядового складу, а удар був завданий після того, як рашисти повертались з наради.

Цікаво, що це відео привернуло увагу і західних користувачів і було перегнано через алгоритми підвищення якості, завдяки чому стало можливо роздивитися деякі додаткові деталі.

Читайте також: ЗСУ вполювали ще чотири С-300 та рідкісну РЛС для виявлення балістичних ракет "Имбирь" від ЗРК С-300В

На самому відео момент ураження першого позашляховика за допомогою уражаючого елементу, який вкрай схожий на "ударне ядро". Це розігнаний на швидкість у декілька кілометрів на секунду уражаючий елемент. В результаті удару перша машина була знищена, а водій другої не справився з керуванням та вилетів з дороги, зробивши декілька кульбітів.

Використання уражаючого елемента "ударне ядро" стало одним з головних факторів того, що для знищення цілі був використаний артилерійський 155-мм снаряд типу SMArt 155, успішне використання якого декілька разів потрапляло на відео.

Але відео зі знищенням рашиських офіцерів демонструє дещо іншу картину. Скоріш за все, мова йде про інший тип боєприпасу.

На кадрі №2 видно появу на узбіччі димового сліду. Через це можливо зробити припущення, що була використана американська міна M93 Hornet, яка закладається на узбіччі, самостійно ідентифікує наближення цілі та вистрілює у повітря боєприпас з "ударним ядром".

Але вкрай важливо зробити ремарку: камера на дроні знімає у стандартній швидкості 24-30 кадрів за секунду, через ефект "послідовного затвору" (rolling shutter) зображення у цифровій камері формується послідовно по рядках (напрям залежить від матриці та її розміщення у камері). Тому ліва частина кадру могла бути зафіксована пізніша, ніж права, а вибух на узбіччі міг відбутися пізніше ніж вибух у повітрі і вже є його наслідком.

Але у будь-якому випадку у повітрі спрацьовує елемент, який не зовсім схожий на "ударне ядро". Добре видно появу високотемпературного полум'я при активації боєприпасу, відсутність характерної тороподібної хмари у повітрі, а також направлений вибух при ураженні цілі. Все це не співпадає з характерними ознаками спрацювання відомих боєприпасів з "ударним ядром".

ударне ядро
Характерні особливості застосування суб-боєприпаса з ударним ядром

Тобто чим самим було знищено ворога у цьому епізоді залишається доволі цікавим питанням. Можливо мова йде про новий тип зброї, який поки невідомий широкому загалу і взагалі вперше використовується під час бойових дій.

P.S. на правах неформального спілкування з коментаторами, які вважають, що рашиська розвідка самостійно не може подивитися відео і лише очікує поки воно буде поширено на Defense Express: Можливо зробити припущення, що була використана надсекретна орбітальна гармата, яка була запущена у космос з оперативно розгорнутого на острові Зміїний космодрому.

Читайте також: Росіяни "стукнули" в ДТП рідкісну машину до ракетного комплексу "Тополь" (фото)