xcounter
#

Україна почала застосовувати таємничі та вкрай ефективні дрони-камікадзе: перший врожай з "аналоговнєтних" "Тор М2" та С-300ВМ

Для удару по противнику був використаний неназваний дрон-камікадзе
Для удару по противнику був використаний неназваний дрон-камікадзе
54437

І поки все дійсно вкрай схоже на те, що це перше застосування тих самих втаємничених Phoenix Ghost, хоча цілком можливо, що мова йде про інший взагалі не анонсований дрон-камікадзе

Служба Безпеки України продемонструвала використання своїми спецпризначеннями нового виду дронів-камікадзе, які відрізняє цілий ряд особливостей і наочно продемонстрована ефективність.

Зокрема на опублікованому відео зафіксовано ураження одразу двох зенітних ракетних комплексів - "Тор М2" та С-300ВМ. Останній взагалі відноситься до вкрай дефіцитного навіть для РФ ЗРК, який є модернізацією радянського С-300В і був розроблений на початку 2000-х років.

Читайте також: Час передати МіГ-29 до України нарешті прийшов: міністр оборони Словаччини закликав передати винищувачі ЗСУ

Місце та час ударів, тип баражуючого боєприпаса, а також звісно його характеристики не називаються. Але навіть продемонстроване відео вже дозволяє говорити про більш ніж цікаві можливості нової зброї.

Зокрема почати необхідно з самих цілей, які були ураженні. Такий ЗРК, як С-300ВМ, а дрон-камікадзе атакував пускову установку 9А83М, це не той вид озброєння, який розгортається поблизу переднього краю взагалі. Головне призначення цього комплексу - реалізація своєї унікальної можливості знищення балістичних цілей.

С-300ВМ
9А83М (з 4 пусковими) та 9А82М (з 2 пусковими)

Також зазначимо, що сам С-300ВМ потребує прикриття зенітними ракетними комплексами ближньої дії, і як раз цю роль, скоріш за все, відігравав "Тор", який був знищений під час руху.

Тобто ураження однієї з машин комплексу С-300ВМ навряд проходило у зоні дії ствольної артилерії ЗСУ, а на більших дистанціях. При цьому зберігається передача відео, бо для наведення дрон використовує оптичний канал з автосупроводом цілі.

Тор М2

Можливо, що для передачі сигналу використовується інший дрон, який відіграє роль ретранслятора та збільшує дальність керування. Але це все одно говорить про дальність польоту нового дрона-камікадзе.

Ще один важливий аспект, який відрізняє цей дрон від інших - великі кути атаки. Тобто баражуючий боєприпас атакував пускову С-300ВМ у піке з кутом близьким до 70-80 градусів. Це доволі високий показник, який недосяжний для більшості дронів-камікадзе, які мають пологу траєкторію польоту у силу аеродинамічних характеристик. Водночас можливість атакувати ціль фактично вертикально робить абсолютно безпорадним захист техніки обваловкою.

9А83М

З огляду на цілий ряд факторів, у вигляді цілей, дальності застосування, можливостей дрона заходити у піке, розмір бойової частини, можливо зробити обережне припущення, що мова йде про дійсно новий баражуючий боєприпас. А також нагадати, що ще минулого року з'явилась інформація, що Україна отримає Phoenix Ghost.

І тепер можливо порівняти інформацію відносно нього та те, що продемонструвала СБУ:

  • дрон призначений для знищення середньоброньованих цілей
  • схожий зі Switchblade
  • може злітати вертикально
  • час польоту - близько 6 годин
  • оснащений інфрачервоною камерою

Також варто зазначити, що одним з найвірогідніших завдань Phoenix Ghost, який розроблявся на замовлення повітряних сил США ще до 2022 року, є саме полювання за зенітними ракетними комплексами противника. Але зазначимо, що у Пентагоні ще літом минулого року заявили, що українські бійці "чудово використовують систему Phoenix Ghost". Звісно ще є варіант із тим, що це Switchblade 600, але вибух бойової частини виглядає більшим за можливості бойової частини Javelin, яка встановлена на цьому дроні.

Щоправда, жодного відео на якому було б гарантовано зафільмовано використання Phoenix Ghost або Switchblade 600 досі не опубліковано. І не слід виключати варіант, що мова йде про зовсім інший дрон-камікадзе.

Читайте також: Українська версія самохідного міномету "Нона" на шасі БМП пішла у серію (відео)