xcounter
#

Україна отримала універсальний машинний зір Skynode S для дронів від американської Auterion

Україна отримала універсальний машинний зір Skynode S для дронів від американської Auterion
7766

Skynode S не лише дозволяє атакувати цілі, а й орієнтуватися без супутникової навігації в умовах тотальних завад від РЕБ, він також підтримує ройове наведення й встановлюється на будь-який дрон

Американська компанія Auterion офіційно оголосила про успішну розробку машинного зору під назвою Skynode S, який постачається до для Збройних Сил України де довів свою реальну бойову ефективність. Skynode S, як зазначає компанія, є мінікомп'ютером та контролером польоту, який створений на базі дешевих технологій, а також власного програмного забезпечення.

"Програмне забезпечення вже зарекомендувало себе у бойових місіях в Україні та дає українським силам сучасний комп'ютерний зір для протидії та обходу втрати функцій GPS та радіочастотного наведення у радіоелектронній війні. Він першим пропонує управління роєм, повністю автономний політ та стійкість до перешкод. Він забезпечує безпрецедентну точність, підвищуючи ймовірність успіху з 20% до 90%", - офіційно повідомила Auterion.

Читайте також: Пентагон замовив ракети до Patriot за астрономічним цінником: скільки тепер коштує протибалістична MSE

Також компанія зазначає, що розробила Skynode S спільно із державними та галузевими партнерами із США, Євросоюзу та України. Зазначимо, що Auterion зі штаб-квартирою в Арлінгтон (округ Вірджинія, США) має R&D центри у Швейцарії та Німеччині. Також варто додати, що ця компанія спеціалізується саме на програмно-апаратних рішеннях для автоматизації дронів, а не на розробці самих апаратів.

Дещо більше деталей було озвучено очільником компанії Лоренцом Майером американському виданню Breaking Defense. Зокрема те, що у компанії є потужності не лише у США, а й Україні. Окрім того, він показав сам Skynode S, який є готовою мініатюрною платою із системою пасивного охолодження.

При цьому він створений на відкритій архітектурі, може інтегруватися у будь-який дрон, а також легко модернізуватись та розважатись за рахунок доробок інших розробників.

Skynode S
Skynode S (фото:Auterion / Breaking Defense)

Лоренц Майер зазначив, що на розробку пішло лише шість, але дуже напружених місяців. Але в результаті є саме повністю та ефективно працююче рішення, яке здатне опрацьовувати тривимірні об'єкти, які можуть бути замасковані, частково прикриті, в умовах поганого освітлення, а також при їх русі чи обертанні. І все це є головною умовою для реалізації функції автоматичного наведення на оборану оператором дрона-камікадзе ціль.

Defense Express вже доволі детально пояснив, що таке машинний зір, як він працює та для чого потрібен. Але, якщо коротко, то фактично мова йде про створення дешевої, мініатюрної та простої головки самонаведення для дронів, яка нівелює ворожий РЕБ та залежність від майстерності оператора. Саме тому вказані компанією 90% ефективність ураження цілі дроном із Skynode S проти 20% без неї, тобто "на руках" самого оператора - цілком реальні.

FPV-дрон Skynode S ЗСУ
FPV-дрон зі Skynode S (фото Auterion / Breaking Defense)

Але це ще не все, бо в Auterion повідомили, що SkyNode S дозволяє дронам орієнтуватися на значних відстанях в умовах відсутності супутникової навігації. Для цього використовується алгоритм із порівняння зображення місцевості, яку "бачить" дрон із супутниковими мапами високої роздільної здатності.

І маємо зазначити, що інформація про використання українськими далекобійними дронами саме цієї технології, яка є новим поколінням DSMAC, було розкрито ще у квітні цього року. Саме така технологія, разом з автоматичним виявленням та наведення на ціль цілком пояснює ефективність українських далекобійних атак дронами.

А на додачу в Auterion анонсували, що працюють над використанням Skynode S для атаки засобів РЕБ, РЛС, антен зв'язку тощо за рахунок аналізу та порівняння із базою сигнатур радіосигналів. А це вже про аналог ракети AGM-88 HARM, але у вигляді дронів, які будуть шукати такі цілі у визначеному районі. І все це, та ще в умовах ройового використання - це дійсно технологічний прорив і тепер вочевидь, питання лише за масштабуванням виробництва SkyNode S.

Читайте також: У СБУ на відео показали, як дронами-камікадзе нищать російські "Тори" та "Панцирі​"