xcounter
#

У ЗСУ вперше засвітилась польська бойова машина Rosomak: мова йшла про замовлення на 200 одиниць

13339
Rosomak у збройних силах Польщі (всі фото: Wojsko Polskie)
Rosomak у збройних силах Польщі (всі фото: Wojsko Polskie)

Rosomak є основною колісною бойовою машиною Війська Польського, яка у квітні цього року була замовлена й для Збройних Сил України

Збройні Сили України почали отримувати бойові машини Rosomak від Польщі, які вперше засвітились у строю нашого війська.

На відео, яке вже поширилось мережею, зафіксовано БМП СV9040 та танк Strv 122 (Leopard 2A5), які передала Швеція, а також одразу дві Rosomak.

Читайте також: Стало відомо де саме Білорусь тримає ОТРК "Искандер", які є потенційними носіями ядерної зброї

При цьому Rosomak озброєнні з баштою Hitfist від італійської Oto Melara (зараз частина Leonardo), яка озброєна 30-мм автоматичною гарматою Mk44 Bushmaster II. Таким чином мова йде про версію цієї машини у вигляді БМП.

Нагадаємо, що у квітні було анонсовано отримання від Польщі 200 машин Rosomak двома партіями по 100 одиниць. При цьому мова йде про замовлення нових машин, які будуть виготовлятись у Польщі, але питання відносно фінансування відкрите, зокрема не виключно, що гроші надходять від іноземних партнерів.

Також варто зазначити, що Rosomak є польською ліцензійною версією відомої фінської машини Patria. Їх виготовлення на Wojskowe Zakłady Mechaniczne розпочалось у Польщі відповідно до угоди від 2003 року, й перше замовлення стосувалось 690 машин, але у жовтні 2013 року воно було розширено до 997 одиниць.

Сам 22-тонний Rosomak має двошарове рознесене бронювання класичне для машин цього типу, які є амфібійними - від 14,5-мм кулеметів у передній полусфері та 7,62 у боковій проєкції, а також захист від 6-кг фугасів.

Водночас існує можливість заміни верхнього шару броні, що дозволяє наростити захист до рівня проти снарядів 30-мм автоматичної гармати 2А42, що встановлюється на БМП-2 та БТР-82. Ці комплекти можливо встановити у польових умовах, а їх створення було пов'язано із додатковим бронюванням близько 100 машин для польського контингенту в Афганістані.

Рухомість Rosomak, який має шасі 8х8, турбодизелем Scania D1 12 56A03PE на 490 к.с., максимальна швидкість складає 100 км/год, швидкість форсування водних перешкод до 10 км/год. Машина вміщає до восьми бійців десанту, екіпаж складає три особи.

Читайте також: Вперше опубліковані детальні фото дрона-камікадзе, який атакує Москву